Hvis testturen går bra, skal Peter Madsen la seg skyte ut i rommet med «Tycho Brahe».
Foto: Copenhagen SuborbitalsRaketten som er bygget av Kristian von Bengtson og Peter Madsen, skulle egentlig ha blitt skutt opp i går, men på grunn av dårlig vær ble utskytingen utsatt til i dag.
Teknisk krøll
Etter at dagens tidsskjema med avgang klokka 12 ikke holdt, har det vært stadige utsettelser. Like etter klokken 14.30 startet nedtellingen, men etter at en sky med grå røyk strømmet ut av halen på raketten, ble det stille.
De første rapportene gikk på at årsaken var at rakettens batteri var flatt.
Men etter at teknikere undersøkte fartøyet ble det funnet en frossen ventil på tanken med flytende oksygen. Også problemer med tennsatsene skal ha vært årsaken til at raketten ble stående igjen på flyteplattformen i Østersjøen.
Utskytingen er nå utsatt til man har klart å rette opp i de tekniske problemene. Raketten blir fraktet inn til havna i Nexø for service, men det blir ingen oppskyting i dag, skriver Ingeniøren.dk.
NETT-TV: Puff, og ikke noe mer da danskene kastet seg på romkappløpet.
Danskenes romfartsdrøm blir heller ikke noe av i morgen, for ifølge BT.dk skal folkene bak tilbake til sine vanlige jobber på mandag.
Bemannet ferd
Det er den frivillige romfartsstiftelsen Copenhagen suborbitals som står bak oppskytingen som har vakt stor oppsikt over hele verden.
Bakmennene håper å bli de første som sender en bemannet hjemmelaget rakett ut i verdensrommet.
På dagens planlagte testtur var raketten bemannet med en krasjtest-dukke. Hvis prøveoppskytingen viser seg å bli vellykket, har de to oppfinnerne planer om å sende opp et menneske i neste rakett.
Denne dukken skal være med på jomfruturen med «Tycho Brahe».
Foto: Copenhagen SuborbitalsTestturen går riktignok bare mellom fem og 30 kilometer opp i lufta, men når Peter Madsen senere skal skytes opp blir ferden opptil fem ganger så lang.
Det har tatt to og et halvt år å bygge raketten «Tycho Brahe» som er ni meter lang, veier 1,6 tonn og yter 125.000 hestekrefter.