Minst to drept i «alle protesters mor» i Venezuela

I Venezuela har store folkemengder møtt opp i gatene for å vise sin misnøye mot den sittende presidenten. I Caracas er en gutt skutt i hodet, mens en ung kvinne er skutt og drept av sikkerhetsstyrker i byen San Cristobal.

Protester i Caracas

I hovedstaden Caracas har tusenvis av demonstranter i protesten mot president Maduro.

Foto: Ariana Cubillos / AP

Etter flere uker med demonstrasjoner mot president Nicolás Maduro, har opposisjonen mobilisert til det de kaller «alle protesters mor».

I landets største byer har tusenvis av mennesker samlet seg i gatene med krav om nyvalg, og løslatelse av politiske fanger.

De har fått nok av den sittende presidenten og anklager ham for det økonomiske uføret landet har havnet i.

Myndighetene har til nå slått hardt ned på demonstrasjonene som har pågått i tre uker. Før onsdagens stormønstring har minst fem mennesker mistet livet i demonstrasjonene mot Maduro.

Laster Twitter-innhold

Skutt i hode

Onsdag tok det ikke lang tid før det kom til sammenstøt mellom demonstranter, politi og støttespillere av regjeringen.

Nasjonalgarden tok i bruk tåregass i et forsøk på å løse opp folkemengden som hadde inntatt flere store veier vest i Caracas.

Tidlig kom det meldinger om at en 17 år gammel gutt som deltok i demonstrasjonen, ble skutt i hodet og fraktet til sykehus. Han ble operert, men døde av skadene, tre dager før han skulle ha fylt 18 år.

– Han deltok i opposisjonens demonstrasjon da han ble skutt av noen på en motorsykkel som like før hadde kastet tåregass inn i folkemengden, sier sykehussjef Amadeo Leiva ved Hospital Clinicas Caracas til AFP.

Senere kom det meldinger om at en 23 år gammel kvinne var skutt og drept i en demonstrasjon i byen San Cristóbal sørvest i landet, nær grensen til Colombia.

Byens ordfører opplyser til AP at hun ble beskutt av regjeringsvennlige grupper som begynte å omringe demonstranter.

Skyter tåregass mot demonstranter i Caracas

Sikkerhetsstyrker tok i bruk tåregass for å spre demonstrantene i Caracas.

Foto: JUAN BARRETO / AFP

Krever nyvalg

Opposisjonen har som mål å fjerne Maduro fra makten.

– Vi må sette en stopper for dette diktaturet. Vi har fått nok. Vi ønsker valg slik at vi kan få fjernet Maduro, fordi han har ødelagt dette landet, sier Ingrid Chacon, en 54 år gammel sekretær, som deltok i opposisjonens demonstrasjon i Caracas onsdag.

I forkant av onsdagens massedemonstrasjoner oppfordret sentrum-høyre-alliansen som utgjør en stor del av opposisjonen, hæren til å ta avstand fra presidenten.Men mandag uttalte forsvarsminister Vladimir Padrino at hæren står samlet.

– Hæren står samlet, og bekrefter sin betingelsesløse lojalitet til presidenten, sa forsvarsminister Vladimir Padrino til Maduro-tilhengere.

Mobilisering onsdag faller på samme dag som Venezuela markerer at det er 207 år siden landet skrev under på det som ble første del av uavhengighetsprosessen fra Spania.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt