NRK Meny
Normal

Minst syv drept i kamper i Ukraina

Minst fem pro-russiske separatister ble drept i kamper med ukrainske regjeringsstyrker ved en grensevaktleir i Luhansk. Samme dag ble minst to drept i en eksplosjon i byen, etter det separatister sier var et ukrainsk luftangrep.

Prorussisk separatist skyter under kamper med ukrainske styrker ved Luhansk

ANGREP: Prorussisk separatist skyter under kamper med ukrainske styrker ved Luhansk.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

15 ble skadd i kampene ved grensevaktleiren. Blant dem var åtte separatister og syv grensevakter, opplyser grensevaktstyrken, ifølge Kiyv Post.

Rundt 100 separatister angrep grensevaktens koordineringssenter ved Luhansk rundt klokken 23.30 norsk tid i søndag kveld. De to gruppene skjøt mot hverandre de neste timene, og grensevaktene slo to angrep tilbake. I mellomtiden ble opprørerne flere, og talte etter hvert 400 personer.

Klokkenl 12.30 norsk tid mandag var kampene over. Partene ble enige om en våpenhvile for å evakuere skadde.

SE VIDEO: Video av angrepet, lagt ut på YouTube av den ukrainske grensevakten.

– Destabilisering

Opprørere i unifom i nærheten av Luhansk-basen lovet i forbindelse med angrepet trygghet for de ukrainske vaktene hvis de ville overgi seg og legge ned våpnene. De prorussiske separatistene har fra før av tatt kontrollen over bygninger tilhørende myndigheter og politi flere steder øst i Ukraina.

Separatistenes angrep på kontrollposter og forlegninger tilhørende de ukrainske myndighetene har vært stadig mer aggressive, med mål om å ta våpen og ammunisjon, melder nyhetsbyrået AP.

– Målet for angrepet var å destabilisere evnen grensevaktene har til å koordinere oppgaver langs den ukrainsk-russiske grensen, sier Vladyslav Seleznjov for Ukrainas såkalte antiterroroperasjon, ifølge Kiyv Post.

Separatistene brukte «ikke bare bombekastere, rakettutskytere og maskingevær, men de skyter også fra leiligheter og tak der de bruker sivile som levende skjold», heter det i en uttalelse fra grensevaktstyrken.

Grensevaktene skal på sin side ha fått luftstøtte fra kampfly, som uskadeliggjorde to bombekasterlag.

– Etter at flyene returnerte til basen sin, fikk vi melding om at kampene rundt grensevaktenheten i Luhansk fortsatte, sa Seleznjov til TV-stasjonen ICTV.

(Saken fortsetter under bildet)

Prorussisk separatist gjør seg klar til å skyte rakettdrevet granat ved Luhansk

GRANAT: Prorussisk separatist gjør seg klar til å skyte rakettdrevet granat fra taket av en bygning med boliger ved Luhansk.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Missil traff bygning i Luhansk

Samme dag som angrepet mot grensevaktleiren fant sted, ble minst to drept personer drept i en eksplosjon i selve byen Luhansk. Dette skjedde etter det separatister sier var et ukrainsk luftangrep, melder nyhetsbyrået Reuters.

Et videoklipp publisert på et russisk nettsted viser to lik som liggger i et parkområde ved hovedbygningen til regionsadministrasjonen, en av dem en kvinne.

– Antallet drepte er fortsatt ikke klart, men det er helt sikkert at to er døde, sier den lokale helsetjenestemannen Pavel Mylasj til Interfax Ukraina.

Ukrainske myndigheter benekter at de angrep bygningen. De mener det var separatister som skjøt en varmesøkende rakett mot et ukrainsk fly, men at missilet i stedet traff den separatistkontrollerte regionbygningen.

Kraftig russisk reaksjon

To separatister utenfor den skadde bygningen til regionadministrasjonen i Luhansk

SKADD BYGNING: To separatister utenfor den skadde bygningen til regionadministrasjonen i Luhansk.

Foto: Igor Golovniov / Ap

Det russiske utenriksdepartementet reagerer uansett kraftig mot ukrainske myndigheter etter hendelsen.

– Myndighetene i Kiev har begått enda en forbrytelse mot sitt eget folk, heter det i en uttalelse fra departementet.

– Alt som har skjedd der indikerer den direkte uvilligheten til myndighetene i Kiev om å nærmes seg måter å få til enighet i landet.

Separatister som kontrollerer Luhansk sier at eksplosjonene var resultatet av et luftangrep begått av det ukrainske forsvaret, noe ukrainske myndigheter nekter for.

Artilleri i Slavjansk

Det skal også ha vært nye kamper i separatistkontrollerte Slavjansk mandag. Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder om at fem sivile ble såret i et angrep der regjeringsstyrkene brukte helikoptre og artilleri i byen.

Det ukrainske forsvarsdepartementet sa fredag at det sju uker lange opprøret øst i landet til da hadde kostet 49 ukrainske tjenestemenn livet, mens 128 sivile og separatister hadde blitt drept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt