Minst en drept i angrep på politihovedkvarter i Armenia

MOSKVA (NRK): Minst en politimann er drept og to såret i angrepet på en bygning som tilhører politiet i Armenia.

ARMENIA-POLICE-UNREST

Armenske politimenn står vakt i gata nær Erebyni-politistasjonen der en væpnet gruppe har tatt flere politimenn som gissel.

Foto: KAREN MINASYAN / Afp

Det var i morgentimene i dag en lastebil med rundt 30 bevæpnede menn tok seg inn på området til en avdeling av politiet og innenrikssstyrkene i bydelen Erebyni litt i utkanten av den armenske hovedstaden Jerevan.

Ifølge den armenske telekanalen Erkir Media ble en politimann skutt og drept og flere skadet i skyytingen som oppstod. Ifølge en av aksjonistene skal også en av angriperne ha blitt hardt skadet.

Skulle forhandle – tatt som gisler

De politiet sendte flere politioffiserer for å forhandle med gruppen, ble disse også tatt som gisler.

Aksjonistene krever at en av de mest kjente opposisjonspolitikerne i Armenia, den kontroversielle Zhirair Sefiljan settes fri og at den armenske presidenten Serzj Sarkisjan går av

En talsmann for aksjonisten Varuzjan Avetisjan skriver på sin Facebook-side at de holder to ledende politioffiserer, Armenias visepolitisjef, generalmajor Vardan Egiazarjan og Jerevans visepolitisjef oberst Valerij Osipjan som gisler, sammen med fen andre personer.

Opprinnelig fra Libanon

Sefiljan har vært arrestert flere ganger tidligere, seinest i 2015 etter anklager om at hanog hans tilhengere forberedte et kupp. Sefilyan leder noe som kalles Den nye armensk folkelige redningsfronten, og har vært kritisk til myndighetens håndtering av situasjonen rundt den armenske utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh, som formelt er en del av nabolandet Aserbajdsjan.

Zhirair Sefiljan er en myteomspunnet figur i armensk politikk, etter at han dukket opp i landet i 1990. Han er opprinnelig fra Beirut i Libanon, der han under borgerkrigen i landet på 1980-tallet deltok i forsvaret av de armenske områdene i landet. I Armenia var han aktivt med som offiser i krigen påbegynnelsen av 1990-tallet som gjorde at Nagorno- Karabakh i praksis ble den del av Armenia.

Han har hele tiden vært en sterk motstander av ethvert kompromiss med Aserbajdsjan som kan true armenernes rett til å styre Nagorno Karabakh. Seinest i vår var det voldsomme kamper rundt Nagorno Karabakh etter at aserbajdsjanske styrker satte i gang angrep flere steder. Den gangen mente Sefiljan at Armenia burde slå hardt tilbake militært og ikke gå med på den våpenhvilen som Russland var med å forhandlet fram.

Rolig ellers i Jerevan

Armensk politiet sier at de nå har kontroll på situasjonen rundt politibygningen og at det pågår forhandlinger for å finne en løsning på situasjonen. Flere nyhetsbyråer melder også at det ellers er rolig i Jerevan og at det er lite som tyder på at dette er en del av en større aksjon for å ta makten i landet.

Flere armenske nettaviser viser tungt bevæpned politi på takene rundt politistasjonen, og ute i gatene sperrer panservogner trafikken. Innbyggerne i flere hus i nærheten skal også være evakuert.

SISTE NYTT

Siste nytt