NRK Meny
Normal

Minst elleve døde i orkanen «Matthew»

Orkanen «Matthew» har krevd minst elleve liv på Haiti og i nabolandene. – Jeg føler bare tomhet og er trist, sier Kjell Erik Eriksen, norsk politimann på Haiti.

HAITI-CARIBBEAN-WEATHER-HURRICANE

OVERSVØMT: En mann rydder de oversvømte gatene i Haitis hovedstad Port-au-Prince. Dødstallene stiger i det fattige landet.

Foto: HECTOR RETAMAL / Afp

Nå har orkanen truffet kysten på Cuba, etter å ha oversvømt Haiti. Innbyggerne i Florida blir også bedt om å forberede seg på at orkanen kan treffe staten om kort tid.

Skadene «Matthew» har etterlatt seg sør i Haiti er brutale. Selv om orkanen nå beveger seg bort fra Haiti, er ikke det verste over.

Kjell Erik Eriksen

PÅ HAITI: Etterforskningsleder i Agder politidistrikt, Kjell Erik Eriksen, tjenestegjør på Haiti.

Foto: PRIVAT

– Vi får fortsatt ikke lov av FN å forlate sikker tilflukt, sier Kjell Erik Eriksen til NRK.

Den norske politimannen fra Kristiansand tjenestegjør på Haiti sammen med fire andre norske politifolk. De har søkt tilflukt i et hus i hovedstaden Port-au-Prince.

– Vi regner med store skader på infrastruktur og flom her i hovedstaden. Det er sørlige Haiti som er verst rammet, med mye ødeleggelser. Og det går hardest utover de fattige som mister sine skrøpelige hjem og få eiendeler, sier han.

HAITI-CARIBBEAN-WEATHER-HURRICANE

FLOM: Mennesker ser på den oversvømte elva i hovedstaden Port-au-Prince. Tusenvis er på flukt fra stormen.

Foto: HECTOR RETAMAL / Afp

– Katastrofe

Martha Kristine Syvertsen

TRENGER OPPMERKSOMHET: Martha Kristine Syvertsen sier nordmenn må dele nyheten og skape oppmerksomhet rundt det som skjer på Haiti.

Foto: PRIVAT

Trær og hustak er revet ned i orkanen. Martha Kristine Syvertsen fra Arendel sier det er vanskelig å ta inn over seg hvor alvorlig katastrofen egentlig er. Hun er stedlig representant for Kirkens Nødhjelp på Haiti.

– Våre lokale ansatte forteller at det er store oversvømmelser både i byene og på landsbygda. Det har gått jordskred og mange hus er ødelagt. Folk har fått ødelagt avlingene sine og har mistet husdyr, sier hun.

Syvertsen sier at det er svært viktig å komme raskt i gang med nødhjelpsarbeidet. De jobber nå med å sikre rent drikkevann til befolkningen.

– I en katastrofe med mye oversvømmelser så blandet ofte drikkevannet seg med kloakk og andre forurensningskilder. Det fører til forverring av sykdommer som kolera og andre smittsomme sykdommer som overføres via vann.

Dødstallene stiger

Minst elleve personer er drept i forbindelse med orkanen som herjer i Karibia. På det kraftigste har vindhastigheten vært oppe i over 230 kilometer i timen.

De store nedbørsmengdene har ført til flom og ødeleggelser på infrastrukturen.

Cuba Tropical Weather

FLYTTER SEG: Orkanen har truffet Cuba. Her løper en mann fra en bølge som treffer land i Baracoa, Cuba. Store regnbørsmengder er ventet.

Foto: Ramon Espinosa / Ap

I Haiti druknet en 26 år gammel mann som prøvde å redde et barn som falt ut i en oversvømt elv. Minst fem personer har omkommet i uværet i landet. I tillegg er det meldt om fire dødsfall i nabolandet Den dominikanske republikk og ett i både Colombia og i øystaten Saint Vincent og Grenadinene.

Laster Twitter-innhold

– Blir en hektisk dag

De norske politifolkene forventer en hektisk dag i dag. I utgangspunktet er det presidentvalg i landet til søndag.

– Alt politi og militært FN-personell reiser til provinsene for å delta i sikkerhetsarbeidet rundt presidentvalget. Det kan fort bli demonstrasjoner og sammenstøt, sier Eriksen.

Etter planen skal de kjøre kolonne til nordlige Haiti, men de vet ennå ikke om det blir mulig å gjennomføre reisen etter orkanen. Selv føler han seg trygg.

– Nå føler jeg bare tomhet og er trist. Nok en gang går det utover fattige Haiti, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt