NRK Meny
Normal

Minst 80 drept i selvmordsangrep i Kabul

Dødstallet etter selvmordsangrepet mot en demonstrasjon i Kabul har steget til 80, ifølge det afghanske innenriksdepartementet. 231 mennesker er skadd.

Afghanistan selvmordsangrep Kabul

SELVMORDSANGREP: Et selvmordsangrep rammet Kabul lørdag og tok med seg minst 80 mennesker i døden. Det er uklart hvem som står bak, men IS har tatt på seg skylden.

Foto: WAKIL KOHSAR / Afp

Flesteparten av dem som deltok i lørdagens demonstrasjon, var fra hazara-minoriteten. Ifølge arrangørene deltok om lag 10.000 mennesker i demonstrasjonen.

Helsedepartementets talsmann Ismail Kawusi opplyser at to selvmordsbombere rammet demonstrantene. Ifølge øyenvitner ble en tredje angriper skutt av sikkerhetsstyrker før personen fikk detonert bomben sin.

Bilder fra Deh Mazang-gaten viser forferdelig scener. Ifølge det afghanske innenriksdepartementet er foreløpig 80 mennesker bekreftet drept og ytterligere 231 skadd.

Den ytterliggående islamistgruppen IS hever via sin nyhetstjeneste Amaq at det var de som sto bak selvmordsaksjonen i Kabul, men dette er ikke bekreftet fra annet hold.

Nasjonal sørgedag

Afghanistans president Ashraf Ghani har erklært søndag for nasjonal sørgedag.

– Fredelige demonstrasjoner er en rett som tilhører alle innbyggere i Afghanistan, og regjeringen vil gjøre alt den kan for å sørge for innbyggernes sikkerhet, sa Ghani på en TV-sendt tale lørdag.

Taliban har også innledet en større offensiv og har tidligere stått bak en rekke lignende selvmordsaksjoner. Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid avviser imidlertid i en uttalelse lørdag ettermiddag at gruppen står bak angrepet.

Hazaraene demonstrerte i protest mot at en stor kraftlinje fra Turkmenistan, Usbekistan og Tadsjikistan til Afghanistan, ikke skal passere gjennom Bamiyan-provinsen der strømmangelen er stor.

Brende fordømmer

Utenriksminister Børge Brende fordømmer angrepet og sier i en uttalelse lørdag ettermiddag at Norge understreker sin støtte til det afghanske folk.

– Vår dypeste medfølelse går til de rammede og deres familier, sier han og opplyser samtidig at alle på den norske ambassaden i Kabul er trygge, og at det ikke er noen indikasjoner på at norske borgere skal være blant de drepte eller sårede.

Demonstrasjon i Kabul

SPRENGTE SEG: Under denne demonstrasjonen gikk selvmordsbombere til angrep lørdag ettermiddag.

Foto: WAKIL KOHSAR / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt