Normal

Ampert mellom politi og demonstranter på Wall Street

Minst 80 personer ble arrestert etter demonstrasjoner i New Yorks finansdistrikt, Wall Street. Demonstrantene er lei av det de kaller «amerikanske selskapers grådighet og korrupsjon».

Flere hundre mennesker deltok i lørdagens «anti-Wall Street»-demonstrasjoner, melder BBC.

Deltagerne bar plakater og bannere der man også støttet Obamas helsereform, ba om at USA avsluttet sitt engasjement i alle pågående kriger, i tillegg til å erklære dødsstraff uønsket.

Demonstrasjonen kommer etter en ukes sammenhengende protester fra medlemmene i «Okkuper Wall Street»-kampanjen. Demonstrantene har organisert seg ved å bruke nettstedet www.occupywallst.org.

Beskytter mot de rikeste

Den løst organiserte protestgruppen sier at den forsvarer 99 prosent av amerikanske innbyggere mot den rikeste, gjenværende prosentandelen.

Gruppen har bedt om at 20.000 mennsker skal «oversvømme nedre Manhattan, og bli der i noen måneder».

Aksjonistene, som for det meste er unge mennesker, klarte å samle så mange som 1.500 personer tidligere i uka, men lørdag hadde antallet demonstranter falt til rundt 200.

Det var store sikkerhetsstyrker til stede i området, og politiet satt opp store nett for å stenge av store gater, og for å beskytte børsen på Wall Street.

Store selskaper og Troy Davis

En av demonstrantene, 21 år gamle Ryan Reed, forteller at han ble med i gruppen «på grunn av det jeg ser - som jeg tror er det de fleste i dette landet ser - en økonomi og et system som kollapser».

– Fienden er lederne for de store selskapene på Wall Street, for de store oljeselskapene, for de store kullselskapene, og lederne i den store militære industrien, sier Reed, ifølge BBC.

Flere av demonstrantene bar også plakater og bannere med påskriften «rettferdighet for Troy Davis». Davis ble henrettet i Georgia tidligere denne uken , dømt til døden for mordet på politimannen Mark MacPhail i 1989.

Saken er svært kontroversiell i USA, og Davis forkjempere mener bevisene mot den tidligere treneren var alt annet enn overbevisende.

Hevder poltiet er «unødvendig aggressive»

Politiet i New York sier at de fleste av de rundt 80 arrestasjonene ble gjort på grunn av ordensforstyrrelser og blokkering av trafikken, men én person ble siktet for å ha angrepet en politibetjent.

Ifølge poltiiet skal også en politimann ha pådratt seg en skulderskade i møte med demonstrantene.

Politiet har ikke kommentert påstandene fra demonstrantene om at de skal ha vært «unødvendig aggressive» under pågripelsene.

En video publisert på det sosiale nettstedet YouTube viser et klipp der kvinnelige demonstranter blir sperret inne av politiets nett, og sprayet med pepperspray.

I en uttalelse på hjemmsidene til Occupy Wall Street skriver aksjonistene at de vil sørge for at «USA igjen blir styrt av landets innbyggere».

– Som brødrene og søstrene våre i Egypt, Hellas, Spania og Island, planlegger vi å bruke de revolusjonære taktikkaene fra den arabiske våren for å rette opp igjen demokratiet i Amerika, heter det på nettsiden.

I likhet med demonstrantene i Europa og Nord-Afrika bruker demonstrantene sosiale medier hyppig. I løpet av en ti-minutters periode tirsdag ble skrevet nesten 200 meldinger på Twitter merket med «occupywallstreet».

Borgemermester Michael Bloomberg sa bare noen dager før demonstrasjonene begynte at han forventet store opptøyer i byen, dersom antallet arbeidsløse ikke ble mindre. Han fikk altså helt rett.

Det har tidligere blitt meldt at hackergruppa Anonymous er blant de som organiserer protestene. De skal ha blant annet ha lagt ut en video på nettet der de oppfordrer folk til å dra ut i gatene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt