NRK Meny
Normal

76 høytstående politifolk arrestert i Tyrkia

Minst 76 høytstående politifolk er arrestert i Tyrkia, anklaget for blant annet spionasje, telefonavlytting og korrupsjon.

Politisjefar må gå i Tyrkia.

Dagen etter at korrupsjonsskandalen ble kjent og flere støttespillere av Erdoğan ble arrestert 17. desember i fjor, ble en rekke polititopper sparket. Arkivbilde.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Ifølge avisen Zaman skjedde arrestasjonene i flere deler av landet natt til tirsdag, men flesteparten ble pågrepet i Istanbul.

Politifolkene anklages blant annet for å ha drevet med spionasje, avlyttet telefoner ulovlig, forfalsket dokumenter og bevis, brutt privatlivets fred og lekket informasjon fra etterforskning.

Flere tyrkiske medier, deriblant avisene Milliyet og Radikal, melder at mange av de pågrepne politifolkene hadde nøkkelroller i etterforskningen av en stor korrupsjonssak i Tyrkia desember i fjor.

Den saken førte blant annet til at fire ministre måtte trekke seg og at flere forretningsmenn med tette bånd til statsminister Recep Tayyip Erdoğan ble fengslet. og senere løslatt.

Tyrkisk politi har ikke kommentert pågripelsene tirsdag morgen.

– Et kuppforsøk fra en «stat i staten»

Tre sønner av statsråder var blant flere titalls personer som ble arrestert 17. desember i forbindelse med korrupsjonsskandalen, og regjeringssjefen skiftet ut til sammen ti medlemmer i kabinettet.

Erdoğan hevder at den omfattende korrupsjonsetterforskningen var et kuppforsøk fra en «stat i staten» eller en «parallell stat», i regi av erkefienden Fethullah Gülens mange tilhengere i politi og påtalemyndighet.

Gülen er en innflytelsesrik muslimsk skriftlærd som sies at han har millioner av tilhengere. Det antas at de innehar viktige posisjoner i offentlige institusjoner som politiet, e-tjenesten og domstolene. Erdoğan anklager Gülen for å undergrave regjeringen fra sitt selvvalgte eksil i USA.

Åpen maktkrig i Tyrkia

6. april skrev om den åpne ord- og maktkrigen mellom Gülen og regjeringen i en større sak om utviklingen i Tyrkia.

Erdoğan varslet tidligere i år at det vil komme flere målrettede angrep mot hans motstandere i tiden fremover.

Gülen og hans tilhengere var lenge alliert med AKP. Nå har de blitt bitre fiender. Framtredende Gülen-tilhengere har trukket seg ut av AKP i den senere tid, Erdoğan har truet med å stenge skoler drevet av bevegelsen og korrupsjonssaken har eksponert konflikten mellom to tidligere allierte i full offentlighet.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan vil ha slutt på protestene

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdoğan hevder at den omfattende korrupsjonsetterforskningen var et kuppforsøk fra en «stat i staten» eller en «parallell stat».

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt