Minst 61 døde etter enorme skogbranner i Portugal

Dødstallene stiger raskt. Spania og Frankrike sender fly for å hjelpe i det omfattende slukkearbeidet. – Det er den største tragedien i Portugal på mange år, sier statsminister Antonio Costa.

PORTUGAL-FIRE

HERJER FORTSATT: Brannvesenet har ikke kontroll på flammene, og får nå hjelp av forsvaret. Myndighetene frykter at dødstallene vil stige.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Enorme skogbranner i sentrale Portugal har tatt livet av minst 61 personer, hvorav fire barn, melder portugisiske myndigheter ifølge BBC. Minst 50 er skadd.

Over 20 av de omkomne satt i biler og var på flukt, da de ble fanget av flammene.

– Det er helt klart den største tragedien vi har opplevd i Portugal på mange år. Vi kan ennå ikke si hvor mange som er døde i brannen, sier statsminister Antonio Costa.

Det er nå erklært tre dagers landesorg som følge av hendelsen. Flere skoler vil holde stengt, og eksamner og prøver vil bli utsatt, ifølge Costa.

Skogbrann i Portugal nær Bouca

Se bilder fra brannene.

Foto: RAFAEL MARCHANTE / Reuters

Alvorlig skadde

Tilstanden til mange av de skadde er alvorlig. Også brannfolk er blant de rammede.

Antonio Jose Alçada

Antonio Jose Alçada er vedlikeholdssjef hos det regionale vannverket, og sier de jobber på spreng for å holde pumpene i gang.

Foto: Privat

Vedlikeholdssjef Antonio Jose Alçada hos den regionale vannforsyningen sier til NRK at de jobber på spreng for å holde vannpumpene i gang.

– Dette er som en ørken med trær. Det er ikke noe fuktighet og alt er veldig tørt. Trærne står tett med en mengde små landsbyer over et stort område. På grunn av kraftig vind greide flammene å krysse store veier. Brannen begynte å spise alt. Hus, biler, alt ... Det er en katastrofe, sier han til NRK.

Rundt 600 brannfolk har arbeidet intenst siden lørdag ettermiddag, da skogbrannen i Pedrogao Grande brøt ut, opplyser innenriksminister Jorge Gomes. Ifølge portugisiske medier er brannen fremdeles ikke under kontroll.

Stor skogbrann herjer i Portugal, og dødstallet øker.

Uvanlig stor brann

Ifølge EUs kommisjonær for humanitær hjelp og krisehåndtering, Christos Stylianides, sender blant annet Spania og Frankrike fly for å bistå i slukkearbeidet.

Seks tropper fra hæren og marinen er også på vei til Pedrógão Grande for å hjelpe brannmenn.

– Mange av dem har allerede jobbet i 36 timer, sier innenriksminister Constança Urbano Sousa.

Portugisiske medier har de siste dagene meldt om risiko for skogbranner i blant annet Algarve-området sør i landet, som er landets mest populære turistdestinasjon. Temperaturene har den siste tida vært på over 40 grader.

PORTUGAL-FIRE/ A policeman stands near a victim of a forest fire on the IC8 motorway near Pedrogao Grande, in central Portugal

En person ligger død på veien i et utbrent skogholt.

Foto: RAFAEL MARCHANTE / Reuters

Landsbyen Pedrogao Grande og området rundt der skogbrannen nå herjer, ligger i innlandet, der det er mye skog.

– Dette er en region der det oppstår brann som følge av mye skog, men vi kan ikke huske å ha sett en tragedie av et slikt omfang, sier ordfører Valdemar Alves.

Tordenvær oppgis som en mulig årsak til at brannene startet i den knusktørre vegetasjonen.

Skogbrannene i Portugal
Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt