NRK Meny
Normal

Minst 60 personer drept i Jamaica

– Volden har omgjort store deler av Kingston til en krigssone, forteller AFPs korrespondent på stedet.

27 drept i Jamaica

211 personer er satt i varetekt etter at politiet med støtte fra hæren storma hovedkvarteret til gjenglederen Coke i dag.

Foto: BRYAN CUMMINGS / Afp

Jamaicansk politi meldte tidligere i dag at minst 31 personer var drept, derav 28 sivile og tre medlemmer av sikkerhetsstyrkene.

I kveld opplyser sykehuskilder til nyhetsbyrået AFP at over 60 personer er frakta til likhus i hovedstaden Kingston.

– To biler brakte inn om lag 50 døde til Kingstons offentlige sykehus tirsdag morgen, forteller en sykepleier til AFP.

En annen sykepleier sier at en tredje bil hadde med seg 12 døde personer til sykehuset.

– Volden har gjort store deler av Kingston til en krigssone. Tre biler med døde mennesker, inkludert et spedbarn, kjørte lasten til et likhus i en av hovedbygningene på sykehuset, forteller en AFP-korrespondent som var på stedet.

– I dyp sorg

Jamaicas statsminister Bruce Golding sier at han er lei seg for livene som har gått tapt i de voldelige sammenstøtene som har prega Jamaica de siste dagene.

– Regjeringa er i dyp sorg over å ha mistet flere medlemmer av sikkerhetsstyrken, og over alle de uskyldige livene som har gått tapt i sammenstøtene, sa Golding til parlamentsmedlemmene i dag.

Han sa samtidig at jakten på ulovlige våpen og personer som er ettersøkt av politiet for kriminalitet, vil fortsette. Golding har bedt Røde Kors om hjelp til å transportere skadde og bistå med annen medisinsk hjelp.

211 i varetekt

211 personer skal ha blitt satt i varetekt etter at politiet tidligere i dag storma det som trolig var oppholdsstedet til gjenglederen Christopher «Dudus» Coke. Amerikanske myndigheter ønsker å få ham utlevert til USA, der han er tiltalt for å ha organisert salg av narkotika.

Det er ikke bekrefta om Coke er blant de pågrepne i dagens politiaksjon.

Soldatene har siden i går gått fra hus til hus i det fattige nabolaget til gjenglederen, Tivoli Gardens, i håp om å finne Coke. Samtidig kretser flere helikoptre over området.

Gatene har blitt krigssoner

Myndighetene i Jamaica har erklært unntakstilstand i landet som følge av de voldsomme sammenstøtene de siste dagene.

Gatene i hovedstaden Kingston, som vanligvis er fulle av folk, er nå nesten tomme. Beboerne har blitt bedt om å holde seg innendørs, og de få som våget seg ut holder seg stort sett inntil vegger som kan beskytte dem mot skyting.

Skoler og butikker holder stengt, og drosjer nekter å ta med passasjerer til sentrum.

Uroen sprer seg nå til flere områder i hovedstaden Kingston.

Sykehus måtte stenge

I dag ble også Kingston sykehus stengt. Bevæpna gjenger angrep politistyrker utenfor Jamaicas hovedsykehus og tvang personalet som jobber der til å stenge dørene, forteller AFPs korrespondent, som var på stedet.

Sammenstøtet skjedde da gjengmedlemmer forsøkte å ta seg inn på sykehuset. De ble nekta av de som arbeider der, og for å beskytte seg selv og pasientene, stengte sykehuset dørene.

Da politiet kom til stedet fikk de etter hvert kontroll på situasjonen.

Politifolk drept i går

I går ble tre personer drept i opptøyer i hovedstaden Kingston. To av dem var politimenn. I tillegg til de tre drepte, ble sju politifolk skadd.

Det har også kommet meldinger om plyndringer og bilkapringer i hovedstaden de siste dagene.

Vil ha narkobaron utlevert

Christopher «Dudus» Coke

Det er ikke bekrefta om Christopher «Dudus» Coke er blant de arresterte i dagens politiaksjon.

Foto: x / Ap

Bakgrunnen for de voldsomme urolighetene i Jamaica de siste dagene er USAs ønske om å få utlevert 42 år gamle Christopher «Dudus» Coke.

Påtalemyndigheten i USA mener Coke er leder av det kriminelle nettverket «Jamaican Posse», som skal ha stått bak omfattende narkotikasmugling, samt over 100 drap, i Jamaica og USA i 1980-åra.

USAs ønske om utlevering fikk jamaicanske myndigheter til å utstede en arrestordre på Coke i forrige uke. Det fikk narkobaronens støttespillere til å se rødt.

Coke har nemlig en lang liste med tilhengere. Mange ser opp til ham, og ifølge lokale medier i Jamaica blir han sett på som en «gudfar» for innbyggerne i Kingston. De beskriver ham som en velgjører som skaffer mat og passer på skolene i byen.

Etter at arrestordren ble kjent, starta tilhengerne et opprør i hovedstaden Kingston. De siste dagene har de angrepet flere politistasjoner med våpen og brannbomber.

Dudus-tilhengere i Kingston, Jamaica

Dudus har stor støtte i befolkninga, som starta et opprør etter at myndighetene i Jamaica utstedte arrestordre på Coke i forrige uke.

Foto: Ian Allen / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt