Minst 60 arrestert i Russland

Russisk opprørspoliti arresterte flere titalls personer som forsøkte å holde regimekritiske demonstrasjoner i Moskva og St. Petersburg på årets siste dag.

Russisk politi arresterer en kvinne

Russisk politi arresterer en kvinne under demonstrasjonen i Moskva nyttårsaften.

Foto: MIKHAIL VOSKRESENSKY / Reuters

Eldre kvinne i Moskva

En eldre kvinne går forbi politisperringene i Moskva nyttårsaften.

Foto: STAFF / Reuters

– Russland uten Putin, vi trenger et annet Russland, ropte demonstrantene som samlet seg i Moskva og i St. Petersburg lørdag.

De protesterte mot statsminister Vladimir Putin og til støtte for artikkel 31 i den russiske grunnloven, som garanterer russeres rett til forsamlingsfrihet.

Les også: – Her er jukset som utløste folkeopprøret i Russland

Artikkel 31 til tross, demonstrantene ble raskt møtt av opprørspoliti siden de ikke hadde myndighetenes tillatelse.

Politiet sier 60 personer ble arrestert i de to byene, mens aktivister sier tallet er minst 70. Opposisjonsleder og regimekritiker Eduard Limonov var blant de arresterte.

Massebevegelse

Det er første gang russiske myndigheter har slått ned på protestene i landet, som startet etter misnøye med resultatet av valget til ny nasjonalforsamling 4. desember.

Titusenvis av russere demonstrerte 10. desember og julaften for å protestere mot det de mente var valgfusk fra myndighetenes side, og mot statsminister Vladimir Putins sterke dominans før presidentvalget i mars. Da ble ingen arrestert.

Putin: – Normalt

Statsminister Vladimir Putin sa imidlertid tidligere lørdag at det ikke er noe uvanlig med massedemonstrasjonene og den politiske uroen i Russland.

– Vi står midt i en politisk syklus. Parlamentsvalget er avholdt og presidentvalget skal snart i gang, sa Putin i sin nyttårstale på russisk TV lørdag.

– I tider som dette vil politikere alltid utnytte folks følelser. Alt ristes rundt og det koker litt. Men det er den uunngåelige prisen for demokrati. Det er ikke noe unormalt i dette, sa han.

Putin har de siste dagene latterliggjort masseprotestene mot han og partiet hans, Det forente Russlands, styring av landet. Ifølge Putin har opposisjonen verken et program eller en klar leder.

SISTE NYTT

Siste nytt