NRK Meny
Normal

Minst 46 drept i Kirgisistan

Minst 46 personer er drept og nærmere 650 er såret i uroligheter i Kirgisistan i dag. Myndighetene har innført unntakstilstand i landets nest største by, Osj.

Soldater i gatene i Osj i Kirgisistan

Soldater i gatene i Osj i Kirgisistan.

Foto: Alexei Osokin / Reuters

Butikker er blitt satt i brann i Osj i Kirgisistan

Butikker er blitt satt i brann i Osj.

Foto: Alexei Osokin / Reuters

Ifølge en talskvinne for helsemyndighetene er mange såret av skudd, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Fem arrestert for planlegging

Det er Kirgisistans helsedepartement som fredag offentliggjorde nye tall etter uroen i den sørlige delen av det sentralasiatiske landet. 646 personer er ifølge myndighetene såret. 419 er innlagt på sykehus, melder nyhetsbyrået Reuters.

Forsvaret har sendt tanks inn i byen, der hundrevis av ungdommer i natt har satt fyr på butikker og biler. Selv etter at portforbudet ble innført var det skyting i gatene, melder nyhetsbyrået AFP.

Fem personer mistenkt for å stå for planleggingen av volden, er arrestert. Ifølge øyenvitner var det etniske kirgisere og etniske usbekere som barket sammen i voldelige sammenstøt.

Video Morten Jentoft om situasjonen i Kirgisistan

Utenriksmedarbeider i NRK, Morten Jentoft, om situasjonen i Kirgisistan.

Ber om ro

Samtidig ber både Russlands og Kinas president om ro i landet

– Vi håper det blir en rask stabilisering av situasjonen i Kirgisistan, sa Kinas president Hu Jintao på en regional konferanse i Tasjkent i Usbekistan.

– Kina fortsetter å hjelpe Kirgisistan så mye vi kan, fortsatte han.

– En lokal konflikt

Ifølge lederen av landets midlertidige regjering, Roza Otunbayeva, er det en «lokal konflikt», men området er kjent for å støtte tidligere president Kurmanbek Bakijev.

Urolighetene skaper frykt for at det skal bryte ut store etniske konflikter i området.

7. april ble Kurmanbek Bakijev avsatt som president etter voldelige protestaksjoner i hovedstaden Bisjkek. Minst 86 personer ble drept i opptøyene. Flere internasjonale ledere har advart om borgerkrig i landet. Både Russland, Kina og USA har uttrykt bekymring for opprøret som avsatte presidenten.

Mener Bakijev planlegger kupp

Tilhengerne til Bakijev omringet flere offentlige bygninger sør i landet i mai, til tross for advarsler fra myndighetene i Bisjkek.

Den sittende overgangsregjeringen anklager den tidligere presidentens støttespillere for å planlegge et kupp. Den midlertidige regjeringen har avlyst det planlagte presidentvalget i oktober, og utnevnt statsminister Roza Otunbajeva til president ut 2011.

Den midlertidige regjeringen har erklært unntaktstilstand i Osj og de tre nærliggende regionene, opplyser en talsperson for regjeringen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt