Minst 42 drept i Kongo

Minst 42 mennesker er drept under protestene mot et lovforslag som kan utsette presidentvalget i Kongo, ifølge menneskerettsorganisasjonen FIDH.

Demonstranter og brennende bildekk

Demonstranter brant bildekk i gatene i hovedstaden Kinshasa tirsdag.

Foto: Jean Robert N'Kengo / Reuters

DRCONGO-ANGOLA-POLITICS

Joseph Kabila har sittet ved makten i Kongo i 14 år.

Foto: TUTONDELE MIANKENDA / Afp

Generalsekretær for Afrika-seksjonen i International Federation for Human Rights (FIDH), Paul Nsapu, sier at flesteparten av de 42 ofrene ble drept mens de deltok i politiske protester.

FIDH er en global koalisjon som består av 178 rettighetsgrupper.

En lokal menneskerettsgruppe oppga tidligere onsdag at tallet på drepte er 28 etter flere dager med voldshandlinger, mens regjeringen hevder 14 er drept.

Skudd ved universitetet

Det var Kongos opposisjon som denne uken manet til protester i et forsøk på å stanse nasjonalforsamlingen i å godkjenne en lovendring som gjør at en folketelling må finne sted før et valg.

Opposisjonen mener det kommer til å utsette valget med flere år og dermed forlenge president Joseph Kabilas periode ved makten.

Onsdag meldes det om skudd ved universitetet i Kinshasa, der politiet var i ferd med å bryte opp en ny demonstrasjon mot president Kabila.

I en annen del av byen ødela ungdommer en politibil, mens politiet avfyrte tåregass i et forsøk på å bryte opp demonstrasjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politi fører bort en mann

Politiet fører bort en arrestert under demonstrasjoner i Kinshasa mandag.

Foto: PAPY MULONGO / AFP

EU urolig

EU ba onsdag partene om å respektere valgkalenderen slik grunnloven har fastsatt den.

– Alle parter bør prøve å oppnå en konsensus som gjør at situasjonen roer seg, heter det i uttalelsen fra EU.

Ti sivile ble drept tirsdag da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot dem mens de forsøkte å plyndre en privat eiendom i Kinshasa, hevder regjeringstalsmann Labert Mende.

I et forsøk på å dempe protestene har myndighetene blant annet stengt internettforbindelsen i hovedstaden og skutt med skrapt mot demonstrantene.

– Døende regime

Opposisjonslederen Etienne Tshisekedi ba tirsdag folket i Kongo kaste det han kalte et «døende regime» fra makten.

82 år gamle Tshisekedi oppholder seg nå i Belgia der han har vært under behandling for en sykdom.

Han har vært en del av opposisjonen i Kongo siden 1960-tallet, først mot diktatoren Mobuto Sese Seko, så mot regimet til Laurent-Desire Kabila og så mot dagens Joseph Kabila, sønn av den forrige lederen i landet.

– Det falske regimet i Kinshasa begår helte tiden uansvarlige provoserende handlinger som kaster landet ut i en situasjon som kan føre til omfattende kaos, sa opposisjonsleder Etienne Tshisekedi i en uttalelse.

SISTE NYTT

Siste nytt