Minst 384 døde etter jordskjelvet i Indonesia

Minst 384 mennesker er bekreftet omkommet på den indonesiske øya Sulawesi etter jordskjelvet og tsunamien fredag. Landets myndigheter oppdaget ikke at tsunamien var på vei.

LIVREDDE PÅ GRUNN AV ETTERSKJELV: I det siste døgnet har en rekke etterskjelv rammet Sulawesi. Folk er redde.

Det er fryktet at antallet omkomne vil stige, melder indonesiske myndigheter i en pressekonferanse lørdag morgen norsk tid.

Antallet døde er bare fra byen Palu. En rekke andre områder ble også rammet.

Fredag ble øya Sulawesi rystet av et jordskjelv med en styrke på 7,5. Skjelvet utløste en tre meter høy tsunamibølge som slo inn over øya.

I etterkant har det kommet en rekke etterskjelv som har terrorisert befolkningen.

Video: Her treffer tsunamien øya. Foto: Reuters

Se hele videoen her.

Så ikke bølgene

Landets geofysiske tjeneste, BMKG, innrømmer nå at de ikke oppdaget at tsunamien var på vei.

Det ble kort tid etter skjelvet sendt ut en rutinemessig advarsel om at et skjelv med en slik størrelse kunne ha utløst en tsunami. Varselet ble senere trukket tilbake.

– Vi så bare en liten, ubetydelig bølge på omtrent seks centimeter, opplyser sjefen for BMKG, Rahmat Triyono til Reuters.

Det som traff Palu var noe helt annet.

– Vi har ikke måleapparater i nærheten av Palu, så vi måtte vurdere situasjonen ut fra data vi hadde, sier Triyono.

Det er ikke klart om tsunamibølgene traff Palu mens den generelle advarselen fortsatt var gyldig.

BMKG mener det.

INDONESIA-QUAKE-TSUNAMI

VOLDSOM KRAFT: Tsunamibølgene beveget seg gjennom byen i høy hastighet. Vannet tok med seg biler og andre store gjenstander.

Foto: BAY ISMOYO / AFP

Hjelpearbeid under krevende forhold

Myndighetene jobber fortsatt med å kartlegge omfanget. Over 500 mennesker behandles for skader, og hjelpearbeidere jobber under krevende forhold.

En annen by på øya, Donggala skal også være hardt rammet, men hjelpemannskaper har ennå ikke kommet seg dit på grunn av ødelagte veier og ustabile kommunikasjonssystemer.

DØDSTALLENE STIGER: I byen Palu har jordskjelvet ført til store ødeleggelser. Foto: EBU

– Vi har ikke fullstendige rapporter ennå fordi kommunikasjonssystemene er nede. Mange personer er funnet omkommet ved strandlinjen, men antallet er foreløpig uklart, sier talsperson for katastrofemyndighetene, Sutopo Purwo Nugroho.

Et stort antall hus, kjøpesentre, hoteller og sykehus har kollapset, og flere skadde blir behandlet utenfor et ødelagt sykehus i Palu.

Palu

Medisinsk personell behandler pasienter ute på gata etter at et sykehus ble ødelagt i skjelvet.

Foto: Muhammad Rifki / AFP

Et kraftig jordskjelv

Det kraftige jordskjelvet fredag ble fulgt av flere etterskjelv. En tsunamivarsel ble sendt ut etter det første skjelvet, men ble like etterpå trukket tilbake.

Deretter traff tsunamibølgene kysten, og det var strender i byene Palu og Donggala som ble hardest rammet, ifølge myndighetene. Enkelte steder skal vannet ha vært så høyt som fem meter.

Indonesia

Flere bygninger har kollapset i byen Palu på øya Sulawesi i Indonesia. Et jordskjelv og en tsunami rammet øya fredag.

Foto: Muhammad Rifki / AFP

Indonesia opplever stadig jordskjelv. I begynnelsen av august omkom flere enn 400 mennesker da Lombok og naboøya Sumbawa ble rammet av et kraftig skjelv.

SISTE NYTT

Siste nytt