Minst 38 drept i angrep mot turisthotell i Tunisia

Minst 38 mennesker er drept i hotellangrepet i byen Sousse. Minst 114 norske turister oppholder seg i byen, men UD har ingen indikasjoner på at nordmenn er rammet.

Eskorterer en mann gjennom gatene
Foto: STR / Epa/NTB Scanpix

Minst 38 personer ble drept og 36 såret i hotellangrepet i feriebyen Sousse i Tunisia, bekrefter det tunisiske helsedepartementet. Ifølge den tunisiske radiostasjonen Mosaique FM ble minst 39 drept og 40 såret i angrepet.

Angrepet var rettet mot strandhotellet Imperial Marhaba. Ifølge sikkerhetsminister Rafik Chelly snek en mann seg inn i hotellet via stranden og begynte å skyte mot gjestene.

– Han var kledd som en som skulle bade. Han hadde en strandparasoll med et skytevåpen inni. Idet han kom til stranden, brukte han våpenet, sier Chelly til Mosaique FM.

Blant de drepte er britiske, tyske og belgiske statsborgere, opplyser helsedepartementet. Også en irsk kvinne er drept, bekrefter Irlands utenriksminister. Det er ukjent om nordmenn er kommet til skade. Minst 114 norske turister oppholder seg i Sousse, ifølge turoperatøren Detur.

Flere mennesker er drept eller såret i et angrep på et strandhotell i turistbyen Sousse i Tunisia. Minst én væpnet angriper er drept.

HER SKJEDDE DET: Angrepet startet ved hotellet Imperial Marhaba. Ifølge en talsmann for innenriksdepartementet snek en mann seg inn i hotellet og begynte å skyte mot gjestene.

Gjerningsmann drept i skuddveksling

En talsmann for innenriksdepartementet i Tunisia sier det dreier seg om et terrorangrep. Tunisiske medier har meldt om to gjerningsmenn, mens Tunisias sikkerhetssjef sier at det kan dreie seg om kun en gjerningsmann.

Han omtales som en student fra Kairouan-regionen i Tunisia. Han ble drept i en skuddveksling. Han var utstyrt med en kalasjnikov, og er skutt av politiet ved ett av hotellene som er angrepet.

Ifølge nyhetsbyrået DPA har sikkerhetskilder opplyst at en tunisisk person er pågrepet for det dødelige angrepet. Mosaique FM sin reporter på stedet melder at den mistenkte gjerningsmannen ble tatt da han var på vei inn på motorveien i Sousse.

Turister drept i Tunisia

DØDE PÅ STRANDEN: Flere utenlandske turister er drept i hotellangrepet i Sousse. Bilder fra åstedet viser døde turister på stranden utenfor hotellene.

Gjemte seg i spa-avdelingen

Et øyenvitne forteller til den franske tv-kanalen iTélé at det kom to menn på stranda. Den ene hadde våpen, den andre var ubevæpnet. De to ventet til politiet ikke så på dem. Så begynte skjøt de mot gjestene. Så gikk de forbi svømmebassenget og inn i hotellet.

– Hotellets gjester gjemte seg i spa-avdelingen, fortalte en kvinne på direkten til kanalen.

Britiske turister sier til Sky News at ferierende flyktet fra stranden og søkte tilflukt i hotellene etter at skytingen begynte midt på dagen fredag.

En annen forteller at folk begynte å gråte og bli hysteriske idet de hørte lyden av det som lignet på et maskingevær. En mann sier at sønnen hans så noen som ble skutt idet han løp tilbake til hotellet.

Her skjedde angrepet

MINST 38 DREPT: Dødstallet etter hotellangrepet i Tunisia har steget til 38. Blant de drepte er britiske, tyske og belgiske statsborgere, opplyser helsedepartementet.

La på sprang

Skytingen utløste panikk på stranden like ved hotellet. Hundrevis av skrekkslagne turister løp for livet da en eller flere angripere begynte å skyte mot badegjester.

Den irske kvinnen Elizabeth O'Brien forteller at hun først trodde det var kinaputter hun hørte, men skjønte at det var noe langt mer alvorlig da to personer kom løpende mot henne.

– Da tenkte jeg: Herregud, det høres ut som skuddsalver, og løp til vannet og hentet barna mine, forteller kvinnen til den irske radiokanalen RTE.

Deretter la de på sprang mot hotellet. Turister er nå samlet i hotellresepsjonsområder og skjuler seg i rom etter hvert som situasjonen utvikler seg, skriver Sky News.

Hotellangrep i Tunisia

SOUSE: Utenriksdepartementet har vært i kontakt med noen nordmenn i Sousse i Tunisia etter terrorangrepet, men hadde fredag kveld ikke fått meldinger om at nordmenn var direkte rammet.

Foto: Ap

Minst 114 nordmenn i byen

Sousse er et populært reisemål for norske charterturister, og det er mange hoteller i byen. Minst 114 norske turister oppholder seg Sousse, ifølge turoperatøren Detur.

– Vi prøver å skaffe oss oversikt over situasjonen og håper i det lengste at ingen av våre turister er skadd. Vi er i løpende kontakt med tunisiske myndigheter og den norske ambassaden, sier daglig leder Levent Cetin i Detur til NTB.

Pressetalsperson Ane Lunde i UD sier at de foreløpig ikke har noen indikasjoner på at nordmenn er direkte rammet i disse angrepene.

– Situasjonen er kaotisk og uoversiktlig. Det er vanskelig å skaffe seg sikker informasjon. Enkelte nordmenn har kontaktet oss. De har registrert at det har vært et angrep, og sagt at de har befunnet seg i nærheten. De er preget av det de har opplevd, sier Lunde til NRK.

UD har satt krisestab og følger situasjonen fortløpende etter terrorangrepet. UD oppfordrer alle som oppholder eller har tenkt seg til Tunisia om å utvise aktsomhet. Tunisia har vært i høy beredskap etter at væpnede islamister angrep Bardo-museet i Tunis i mars.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt