Normal

Minst 367 omkom i jordskjelv i Kina

Flere enn 12.000 hus skal være lagt i ruiner etter det kraftige jordskjelvet i Yunnan-provinsen sør i Kina. 367 mennesker er bekreftet omkommet, og ytterligere 180 er savnet.

Jordskjelvet som av geologer ble målt til en styrke på mellom 6,1 og 6,5 på momentmagnitudeskalaen, rammet Yunnan-provinsen i Kina søndag formiddag, klokka 19 lokal tid.

Minst 367 mennesker er så langt bekreftet omkommet, og 1881 er skadd, melder nyhetsbyrået Xinhua tidlig mandag morgen lokal tid.

Ytterligere 180 mennesker er savnet.

De materielle skadene ser også ut til å bli omfattende. TV-kanalen CNTV melder at flere enn 12.000 hus er kollapset og 30.000 er påført skader.

– Det ligner en slagmark etter et bombeangrep. Jeg har aldri følt så sterke skjelv før. Jeg ser bare ruiner rundt meg, forteller en innbygger til nyhetsbyrået Xinhua.

– Har ikke oversikt

Skjelvet hadde sitt episenter i byen Longtoushan. Skjelvet var relativt grunt, rundt 10 kilometer under jorda.

– Mange bygninger er skadet og vi forsøker å skaffe oss en oversikt over døde og skadde, sier en lokal myndighetsperson til Xinhua.

Kommunikasjonslinjene og strømforsyningen har brutt sammen i området, og det kom derfor først meldinger om at ingen skulle være skadd av skjelvet.

– Gatene ser ut som en slagmark. Jeg så ut og så at min nabos nybygde toetasjes hus lå i ruiner, forteller Ma Liya på telefon til Xinhua.

Det bor rundt 266.000 mennesker i regionen fordelt på sju byer, ifølge Reuters.

Sårbare bygninger

Jordskjelv i Kina

Deler av bygningene raste ned i gatene og traff parkerte biler.

Foto: CHINA STRINGER NETWORK / Reuters

Bilder fra statlige media viser soldater som frakter bort skadde fra ruinene. Murstein har falt ned fra bygninger og minst en skole skal være kollapset.

Den kinesiske studenten Ma Hao deltok som frivillig i redningsarbeidet og forteller til Xinhua at han hadde vært med på å redde mer enn 40 mennesker ut av sammenraste bygninger.

– Det var forferdelig, men vi kunne ikke konsentrere oss om de døde kroppene. Vi måtte hjelpe de som fortsatt var i live, sier han.

Ifølge Den amerikanske geologiske undersøkelse (USGS) er området dominert av gamle bygninger som er ekstra sårbare for jordskjelv.

Herjet av skjelv

Ifølge Xinhua har myndighetenes kriseberedskap sendt 2000 telt, 3000 feltsenger, jakker og tepper til jordskjelvområdet.

Statlig media opplyser at 2500 militært personell og 300 fra politiet og brannvesenet bidrar i redningsarbeidet.

Veien inn til det mest rammede området ble utsatt for et jordskred rett i forkant av skjelvet, noe som kompliserer redningsarbeidet ytterligere.

Et kraftig regnvær er også med på å gjøre situasjonen vanskelig, og det er ventet mer regn de kommende dagene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Kinesiske geologer sier deres undersøkelser viser at skjelvet kan ha vært så kraftig som 6,5.

Jordskjelv i Kina

Flere hus har kollapset etter det kraftige jordskjelvet.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

I 1974 førte et jordskjelv med en styrke på 6,8 i det samme området til at mer enn 1500 mennesker mistet livet.

I 2008 tok et jordskjelv i Sichuan-provinsen livet av nesten 70.000 personer.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt