Hopp til innhold

Israel arresterte minst 32 aktivister

Alle skipene fra konvoien som ble bordet har nå kommet i havn i Israel. Minst 32 aktivister er arrestert, skriver israelsk avis. Flere titalls personer er sendt til sykehus.

Israelske soldater som border Gaza-konvoi

De 700 aktivistene fra konvoien som ble bordet mandag morgen vil bli deportert - eller fengslet, hvis de ikke samarbeider, sier det israelske forsvaret ifølge avisen Haaretz.

Foto: IHH / Ap

«Mavi Marmara» kom til havnen i den israelske byen Ashdod mandag kveld, nesten 16 timer etter at fartøyet ble stormet av kommandosoldater fra den israelske marinen.

Alle skipene fra konvoien har nå kommet inn til havnen, skriver nettutgaven til den israelske avisen Haaretz.

Israelske myndigheter vil deportere de vel 700 aktivistene som var med i konvoien. De som ikke samarbeider vil bli fengslet, sier det israelske forsvaret ifølge avisen.

Den svenske forfatteren Henning Mankell og åtte andre svenske statsborgere ble i kveld satt i varetekt. Bortsett fra et lite sår hos en av dem, skal alle være uskadd, skriver den svenske avisen Expressen.

Flere titalls aktivister har allerede blitt arrestert fordi de nektet å signere israelske utsendelsespapirer. Kun 25 av aktivistene skrev under.

Les også: - Mankell er i «forvaring»
Les også: Israel nekter å informere norsk UD
Les også: – Aktivister deportert eller fengslet

(Saken fortsetter under videoen)

Aktivister kommer til havnen i Ashdod.

Minst to av aktivistene som ble skadet på skipet ble arrestert etter at de nektet å ta imot behandling ved et sykehus i Ashkelon.

Vel 34 av de internasjonale aktivistene ble behandlet for skadene ved sykehus andre steder i Israel.

Usikkerhet om dødstall

De 600 passasjerene på «Mavi Marmara» ble holdt om bord mens israelsk politi gjennomsøkte skipet, skriver Haaretz.

Ni aktivister ble drept og flere skadet under bordingen tidlig mandag morgen, ifølge avisen. Åtte av de israelske soldatene ble skadet, to av dem alvorlig.

Les også: – Ni drept ved bording av Gaza-konvoi
Les også: - Dette er mord begått av en stat
Les også: EU ber om full etterforskning

(Saken fortsetter under grafikken)

Grafikk - Kysten utenfor Gaza

Kysten utenfor Gaza

Foto: Glen Imre

Det har mandag hersket stor usikkerhet om hvor mange som ble drept og skadet som følge av aksjonen. De fleste av de døde aktivistene var tyrkiske, opplyser det israelske fosvaret, som også sier at 20 mennesker skal ha blitt skadet.

Tidligere mandag ble det vært rapportert om at 19 mennesker mistet livet.

De andre skipene i konvoien ble tauet til havnen i Ashdod i løpet av ettermiddagen og kvelden.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.