Minst 30 drepte i kraftige kamper i Nagorno-Karabakh

18 etnisk armenske soldater er drept i kampene i Nagorno-Karabakh, ifølge Armenias president.

Armenske soldater i Tigranakert i Nagorno-Karabakh i Aserbajdjan

Arkivbilde fra 2014. Armenske soldater i Tigranakert i Nagorno-Karabakh i Aserbajdjan.

Foto: KAREN MINASYAN / Afp

Myndighetene i Aserbajdsjan har tidligere oppgitt at 12 av deres soldater er drept i kampene. Dermed ser det ut til at minst 30 har mistet livet.

De kraftige kampene mellom styrker fra Aserbajdsjan og Armenia omtales som de hardeste siden 1994. Regionen har vært under kontroll av lokale, etnisk armenske styrker siden da. Aserbajdsjan har flere ganger truet med å ta området tilbake med makt.

Tjenestemenn fra de to landene la lørdag skylden for kampene på hverandre, og begge parter hevdet å ha påført motparten store tap.

Ifølge en talsmann for Nagorn0-Karabakhs separatistiske president tok Aserbajdsjan i bruk Grad-raketter i kampene. Han sier at en gutt på rundt tolv år ble drept og to andre barn såret i angrepet.

Dramatisk opptrapping

Nagorno-Karabakh var et selvstyrt område innenfor sovjetrepublikken Aserbajdsjan, men da Sovjetunionen gikk i oppløsning, erklærte Nagorno-Karabakh seg for selvstendig. Det ble en blodig konflikt mellom armenere og aserbajdsjanere som gjorde at Armenia tok kontroll over store deler av den vestlige delen av Aserbajdsjan.

Aserbajdsjan som nå er mye sterkere økonomisk, har hele tiden sagt at dette er noe de ikke vil godta, og er villig til å tilbake dette området. Det har vært en opptrapping av spenningen rundt Nagorno-Karabakh de siste månedene, med flere skyteepisoder og flere drept.

Den siste dramatiske opptrappingen av konflikten, kan ende med full krig igjen mellom Aserbajdsjan og Armenia.

Ber om våpenhvile

Russlands president Vladimir Putin har bedt partene være tilbakeholdne og inngå våpenhvile, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til Interfax. Russlands utenriks- og forsvarsministre har tatt kontakt med sine kolleger i de to stridende landene i et forsøk på å stabilisere situasjonen.

– Situasjonen langs hele den omstridte grenselinjen mellom styrker fra Nagorno-Karabakh og Aserbajdsjan er fortsatt ekstremt vanskelig, sier det armenske forsvarsdepartementets talsmann Artsrun Hovhannisyan.

Fastlåst

År med forhandlinger i regi av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har ikke ført til en løsning på den fastlåste konflikten om regionen. Armenske styrker holder også flere områder utenfor Nagorno-Karabakh. Partene er atskilt av en demilitarisert buffersone, men begge sider beskylder den andre for stadige overtredelser.

Ifølge det armenske forsvarsdepartementet tok Aserbajdsjan i bruk fly, stridsvogner og artilleri for å rykke fram inn i Nagorno-Karabakh. Landet legger all skyld for kampene på Aserbajdsjan.

Forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan sier på sin side at kampene begynte da armenske styrker skjøt over grensen med bombekastere og grovkalibret artilleri. Ifølge departementet talsmann Vagif Dargyakhly ble mer enn 120 granater avfyrt, og flere av dem skal ha truffet boligområde.

SISTE NYTT

Siste nytt