Minst 25 drept og 57 skadd i angrep mot militærparade i Iran

Landets utenriksminister anklager et «utenlandsk regime» for å stå bak. Irans president Hassan Rouhani sier Iran vil gi et «knusende svar».

Iran - skadet gutt

En skadet gutt får hjelp av en fra Irans revolusjonsgarde etter angrepet under militærparaden som markerer 38-årsdagen for Iraks 1980-invasjon av Iran, i den sørvestlige byen Ahvaz.

Foto: Behrad Ghasemi / AP

– Irans svar på den minste trussel vil bli knusende, skriver Rouhani på sin offisielle nettside.

– De som gir opplysninger og propagandastøtte til disse terroristene må svare for det, skriver han videre.

– Angrepet ble utført av terrorister rekruttert, trent, væpnet og betalt av et utenlandsk regime, sier Irans utenriksminister Javad Zarif. Han sa ikke noe mer om hvem han mener står bak, men en talsmann for den mektige iranske Revolusjonsgarden sier angriperne var finansiert av Irans sunnimuslimske erkerival Saudi-Arabia.

Statlig iransk TV melder at 25 mennesker ble drept og 57 såret i angrepet. Blant disse er det flere medlemmer av Irans revolusjonsgarde og en journalist. Det er også kvinner og barn blant de drepte.

Tilstanden til flere av de skadde er kritisk, og dødstallet kan stige.

Nyhetsbyrået Fars skriver at angrepet ble utført av fire væpnede menn som var iført militæruniformer. Det iranske forsvarets talsmann Abolfazl Shekarchi sier tre av angriperne ble drept på stedet, mens den fjerde døde noe senere av skadene han ble påført.

Angrepet startet rundt klokken 7.30 norsk tid og varte i 10 minutter. Gjerningsmennene skal både ha avfyrt skudd både mot sivile og militære.

Markerte starten på Iran-Irak-krigen

Angrepet skjedde under en militærparade som ble holdt i Ahvaz i forbindelse med den årlige markeringen av dagen da Iran-Irak-krigen startet i 1980. Det arrangeres militærparader i en rekke byer i Iran lørdag.

Ahvaz er hovedstaden i den oljerike provinsen Khuzestan vest i Iran. Den oljerike provinsen grenser til Irak og har en stor arabisk minoritet. Området var åsted for harde kamper under Iran-Irak-krigen på 80-tallet, men har siden stort sett vært rolig.

Anklager «utenlandsk regime»

Terrorgruppen Den islamske stat (IS) har, ifølge nyhetsbyrået AFP, tatt på seg skylden for angrepet. De har foreløpig ikke lagt fram noen beviser for at de står bak angrepet i Ahvaz. Ekstremistgruppen har flere ganger tidligere påtatt seg skylden for angrep som senere har vist seg å ha blitt gjennomført av andre.

Irans utenriksminister Javad Zarif gikk etter angrepene ut på Twitter og anklaget et utenlandsk regime for å stå bak.

– Terrorister som er rekruttert, trent, bevæpnet og betalt av et utenlandsk regime har angrepet Ahvaz. Iran holder regionale terrorsponsorer og deres amerikanske herrer ansvarlig for disse angrepene, skriver Zarif.

Han nevnte ikke hvilket regime han mener står bak, men Iran har tidligere beskyldt rivalen Saudi-Arabia for å støtte separatistaktivitet blant Irans arabiske minoritet.

Arabiske separatister har tidligere angrepet oljeledninger i regionen.

Her viser en iransk TV-nettside øyeblikket paraden bir angrepet. Kilde: AP

Her viser en iransk TV-nettside øyeblikket paraden blir angrepet. Kilde: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt