Dødstallene øker: Tre tenåringer drept

GAZA BY (NRK): Samtidig som Israels statsminister Benjamin Netanyahu melder at Israel vil trappe opp bakkeinvasjonen av Gazastripen, blir stadig flere barn drept i angrepene.

Baby reddet

HJELPER ET SKADD BARN: En palestinsk helsearbeider bærer en skadd liten jente til et akuttrom på Shifa-sykehuset i Gaza by. Den norske legen Mads Gilbert jobber også på sykehuset, og beskriver natten som helt forferdelig. Israel startet i går kveld en bakkeinvasjon av Gazastripen.

Foto: Khalil Hamra / Ap

Det har vært et kolossalt bombardement i Gaza by hele natta gjennom. Det er skutt fra skip til sjøs, det er brukt jagerfly, og Israel har krysset grensen flere steder og gått inn i boligområder med stridsvogner.

– Et stort antall soldater er i aksjon på Gazastripen og bruker kraftig skuddkraft og artilleri. De angriper Hamas-målene, tunnelene, sier en talsmann for det israelske militæret til Reuters.

Israels militæroperasjon «Protective Edge» er på ellevte dagen, og i går eskalerte konflikten etter at det israelske forsvaret (IDF) startet en bakkeinvasjon av den blokkerte Gazastripen.

– Det har veltet inn med sårede palestinere inn på sykehuset. Alle operasjonstuene har gått i hele natt, sier lege Mads Gilbert til NRK. I går tok han imot fem barn fra samme familie på Shifa-sykehuset i Gaza by. Tre av dem døde.

Igjen er hele familier blitt utslettet. Igjen betaler barn den høyeste prisen for de voksnes kamper.

Ifølge BBC har minst 24 palestinere blitt drept siden bakkeoperasjonen startet, men det er uvisst om de tre tenåringene som mistet livet i formiddag er inkludert i dette tallet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Barn

MINST 2000 SKADET: Enda et skadd barn får behandling på Shifa-sykehuset.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Barn fanget i kryssilden

Fredag formiddag melder AFP at tre tenåringer ble drept i Israels angrep nord på Gazastripen. Ifølge palestinsk helsepersonell skal angrepet ha skjedd i Beit Hanun.

Målet med bakkeinvasjonen er å knuse Hamas sine våpenlagre, som er gjemt rundt omkring på Gazastripen. Fredag formiddag melder IDF at Hamas fortsatt skyter raketter mot Israel.

Laster Twitter-innhold

Antall palestinere drept på kyststripen siden militæroperasjonen startet 8. juli har nå passert 260, ifølge AFP.

Men flere organisasjoner, som Human Rights Watch og FN, fastslår at sivile utgjør 80 prosent av de drepte i så langt.

Mads Gilbert beskriver natten som helt forferdelig.

– Det har vært hjerteskjærende å se disse forskremte barna, som mange er hardt skadd, som kommer med blodige og fortvilte foreldre, sier han.

Mads Gilbert

Mads Gilbert har i mange år vært en aktiv støttespiller for palestinerne både politisk og medisinsk. Gilbert er stadig vekk i Gaza for å hjelpe til på Shifa-sykehuset, og jobbe med prosjekter i området.

Foto: Privat

Han jobber på Shifa-sykehuset i Gaza by, og tok imot døende og døde barn i går og onsdag.

65 000 soldater

IDF sier at Hamas ga dem ingen valg, etter at Hamas har avfyrt mer enn 1000 raketter inn mot Israel. Tall fra det israelske forsvaret viser at 1164 raketter har vært fyrt av fra Gazastripen mot Israel siden 8. juli. 321 er skutt ned av Israles høyteknologiske forsvarsskjold, Iron Dome.

Artikkelen fortsetter under bildet

Israelske militærets bakkeinvasjon

HER GÅR DE INN: Bildet, som er tatt fra en video publisert av det israelske militæret fredag, viser angivelig israelske styrker som starter bakkeoperasjonen torsdag. Israelske styrker gikk lengre inn i Gaza fredag, og ødela blant annet noen av Hamas sine rakettlagre. De skriver også at de har vært i direkte sammenstøt med palestinske militanet.

Foto: Ap

I tillegg har israelerne bomberom å søke tilflukt i. Det har ikke palestinerne. De har ingen steder å rømme.

– Det finnes ingen trygge steder i Gaza. Hvis et sykehus ikke er trygt, hvilket sted er da trygt? spurte direktør ved al-Wafa-sykehuset i Gaza, Basman Alashi, i går etter at sykehuset for funksjonshemmede ble angrepet.

I går hevdet statsminister Netanyahu å ha «avverget et terrorangrep» da militante forsøkte å ta seg inn i Israel gjennom en tunnel. IDF bombet tunnelen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Israel angriper

HER ANGRIPER DE: Et israelsk mobilt artillerienhet skyter mot Gazastripen fredag. Netanyahu melder om at bakkeoperasjonen skal trappes opp. Samtidig kommer det stadig meldinger om flere barn som blir drept i angrepene.

Foto: NIR ELIAS / Reuters

Hamas på sin side mener at Israel er dømt til å feile. Like etter at bakkeoperasjonen startet sa en talsmann for Hamas at Israel vil betale «en høy pris» og at den islamistiske organisasjonen er «klare for konfrontasjon».

NRKs reporter Jan Espen Kruse rapporterer fra Gazastripen.

Israel godkjente innkallingen av ytterligere 18 000 reservesoldater. Dermed er antall totale soldater som deltar, eller som skal delta, i operasjonen, oppe i 65 000.

– Usikkert hva målet er

Også én israelsk soldat har mistet livet etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu torsdag kveld beordret militæret til å starte en bakkeoffensiv på Gazastripen. Dette er den første israelske soldaten som blir drept i militæroperasjonen, og den andre israeleren som dør som følge av kampene.

– Det åpenbare kortsiktige målet er å svekke Hamas sin militære og ønsker politisk, sier seniorrådgiver ved landinfo, Are Hovdenakk.

Operasjonen er betydelig større enn forrige bakkeinvasjon av Gazastripen i 2008/2009. Da mistet mellom 1400 palestinere livet.

– Militæroffensiven i 2012 endte med en våpenhvile mellom Hamas og Israel, uten en bakkeinvasjon. Det ble sett på som en seier for Hamas, men den gevinsten vil nok ikke Israel gi Hamas denne gangen, sier Hovdenakk.

Ingen tegn til våpenhvile

I morgentimene i Gaza by har det vært kraftige drønn, men når solen stikker frem toner det israelske militæret seg ned. Men det kan blusse opp igjen når som helst.

Samtidig pågår det politiske samtaler, men det er ingen tegn på at en våpenhvile vil komme på plass med det første.

Palestinernes president Mahmoud Abbas skal møte fredag Tyrkias president, som går hardt ut mot både Israel og Hamas.

Hamas, som kontrollerer Gazastripen, stiller flere krav til våpenhvilen som Egypt la fram på onsdag. Israel godtok våpenhvilen, men eksperter så på det som et «enkelt ja» ettersom Hamas hadde mest å tape på våpenhvilen. De krever blant annet at Gazas grenser åpnes for strømmen av mennesker og varer.

I mellomtiden mister stadig flere sivile livet på Gazastripen.

– Jeg ber Israel om å gjøre mye mer for å hindre at sivile blir drept. Løsningen på denne konflikten er ikke militær, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon torsdag kveld.

Vi har sett fra EU, FN og USA at Israel oppfordres til tilbakeholdenhet, men det har ikke kommet noen sterke fordømmelser av Israles angrep fra de vestlige landene.

Tidligere denne uken advarte Norges utenriksminister Børge Brende den israelske utenriksministeren om at en bakkeinvasjon vil bety flere sivile tap.

– Israels bakkeoffensiv på Gazastripen er uakseptabel. Det er svært alvorlig, og det er en uakseptabel eskalering, sier en skuffet utenriksminister Børge Brende.

Siden 7. juli har to israelere og mer enn 260 palestinere blitt drept:

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt