Bombeangrep i Jemen på samme dag som ny president ble tatt i ed

Jemen fikk sin første president siden 1978 lørdag. Samme dag er minst 20 drept i et selvmordsangrep i landet

Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi

TATT I ED: Abd-Rabbu Mansour Hadi ble tatt i ed som Jemens president lørdag, den første nye siden 1978.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

En selvmordsbomber sprengte en bil full av eksplosiver utenfor et av presidentens palasser sørøst i Jemen lørdag, ifølge vitner og helsepersonell.

Minst 20 elitesoldater fra republikanergarden mistet livet, ifølge nyhetsbyrået AFP. Garden står under kommandoen til avtroppende president Ali Abudallah Salehs sønn.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er 26 mennesker drept og flere titalls såret.

Al Qaida-angrep

Al Qaida har tatt på seg ansvaret for angrepet, som var en hevn mot republikanergarden, sier en talsperson til nyhetsbyrået Reuters.

Angrepet fant sted i Mukalla i provinsen Hadramout. Det er langt fra hovedstaden Sanaa, hvor Abd-Rabbu Mansour Hadi lørdag ble tatt i ed som Jemens nye president.

Hadi er den første nye presidenten i Jemen siden 1978, da Saleh kom til makten.

Tatt i ed

Ved innsettelsen, under en offisiell seremoni i nasjonalforsamlingen, lovet Hadi å kjempe mot Al Qaida og gjenopprette sikkerheten i det fattige landet.

– Det er en patriotisk og religiøs plikt å fortsette kampen mot Al Qaida, sa den nye presidenten.

– Hvis vi ikke gjenoppretter sikkerheten, vil kaos bli utfallet, la han til.

Leder til overgangsregjering

Den tidligere hærgeneralen Hadi var visepresident under landets tidligere president Ali Abdullah Saleh, som i november i fjor gikk med på en avtale om å overføre makten til Hadi.

Hadi ble valgt med 99,8 prosent av stemmene i valget tirsdag denne uken. Han var eneste kandidat i valget, og skal etter planen lede en overgangsregjering fram til det holdes nye valg. Hadi har lovt at dette vil skje om to år, og at det vil gå fritt og demokratisk for seg.

Mandag vil det bli arrangert en innvielsesseremoni for Hadi i presidentpalasset i Sanaa som Saleh skal delta på. Saleh kom fredag tilbake til hjemlandet etter å ha fått sykehusbehandling i USA.

Fattig og splittet

Jemen er et av de fattigste landene i Midtøsten. Vel 42 prosent av Jemens 23 millioner innbyggere lever på under to dollar dagen.

Stammelojalitet står sentralt i det jemenittiske samfunnet. Men landet var allerede splittet før opprøret mot ekspresident Saleh startet, med separatister i sør, shiaopprørere i nord og en aktiv fløy av Al Qaida.

Enkelte frykter at kaos i Jemen kan styrke Al Qaida-fløyen, i nærheten av viktige skipsleder for oljetransport.

SISTE NYTT

Siste nytt