Hopp til innhold

Minst 18 døde på Mount Everest

Fjellklatrere på vei opp mot Mount Everest ble begravd av snø da jordskjelvet utløste flere store snøskred. Minst 18 klatrere skal være døde, mange er ikke gjort rede for.

QUAKE-EVEREST/ File picture shows climbers walking towards their helicopter after their Mount Everest expeditions were cancelled in Solukhumbu district, Nepal

Minst 13 fjellklatrere skal være omkommet i snøskred ved Mount Everest.

Foto: STRINGER/NEPAL / Reuters

Det kraftige jordskjelvet i Nepal utløste flere skred ved Mount Everest. Ifølge Reuters har et redningslag fra den indiske hæren funnet 18 omkomne ved Mount Everest i dag. En nepalsk tjenestemann sier at det var rundt 1000 klatrere, blant dem 400 utlendinger, i området ved Everest da jordskjelvet rammet.

Les også: Frykter 4.500 har omkommet i jordskjelvet

April er høysesong for klatring i Himalaya, og svært mange er på vei opp mot forskjellige fjelltopper. Arjun Vajpai forteller her hvordan han opplevde skjelvet ved base camp på fjellet Mount Makalu.

Fjellklatrer beskriver hvordan jordskjelvet rammet base camp ved Mount Makalu

– Vi opplevde kraftige rystelser her da jordskjelvet rammet. Kort tid etter kom det flere snøskred. Det falt også en del stein. De fleste i vårt team er i god behold, men noen i følget vårt hadde klatret opp til en annen camp rett før skjelvet. Vi har ennå ikke hørt fra dem, sier Arjun Vajpai i mobilvideoen han har sent fra Mount Makalu.

Uklart hvem de drepte er

Det er rundt 700 klatrere i Solukhumbu-distriktet hvor Mount Everest ligger. Rundt 300 klatrere skal ha vært i base campen ved Everest da skredene gikk.

– Det kan være både utlendinger og bærere blant de omkomne, sier Gyanendra Shrestha som er talsmann for turistministeriet i Nepal.

Flere norske i fjellet

Den norske ekspedisjonsgruppen Hvitserk har sju nordmenn på Mount Everest. Alle er i god behold, men det er vanskelige forhold på fjellet. Fem norske fjellklatrere befinner seg i camp 2 på 6.400 meters høyde sammen med den norske guiden Inge Meløy.

Nepal Everest

Mount Everest i Himalaya, Nepal

Foto: Jody Kurash / Ap

–– Vi har snakket med de vi har i camp 2, 6400 meter over havet, og de har det etter forholdene bra. Det sier daglig leder i Hvitserk, Trygve Sunde Kolderup til NRK.

Han har vært i kontakt med en lege som er i base campen og som nå jobber med å håndtere situasjonen der.

– Men det var vanskelig å høre hva han sa, vi ble brutt flere ganger, sier Kolderup.

Vanskelig å nå fram

Også turistmyndighetene i Nepal sier det er vanskelig å få kontakt med folk i området.

– Klatrerne er spredt rundt base campen og høyere opp. Det er nesten umulig å få tak i alle, sier Mohan Krishna Sapkota i turisministeriet.

Mobilnettet i de rammede områdene er brutt sammen, og det er også vanskelig å få tatt seg fram til de mange avsidesliggende landsbyene som også er rammet av skjelvet.

Den svenske fjellklatreren Robin Trygg sier til nyhetsbyrået TT at nepalske guider (sherpaer) melder at opp mot 80 personer kan ha omkommet på sørsiden av fjellet. Heller ikke disse opplysningene er bekreftet.

SISTE NYTT

Siste nytt