NRK Meny
Normal

Minst 168 drept av uvær

Katastrofealarm på Filippinene.

Naturkatastrofe på Filippinene

KATASTROFE: Nær 100 mennesker har mistet livet i naturkatastrofene som har rammet Filippinene den siste uken.

Minst 168 mennesker er omkommet i flere jordskred i fem forskjellige byer i de nordlige delene av Filippinene natten mellom torsdag og fredag er bare den siste katastrofen som har rammet landet den siste uken.

Les også: Voldsomt uvær på Filippinene
Les også: Tsunami-varsel etter jordskjelv
Les også: 170.000 måtte flykte på Filippinene
Les også: Stormen har nådd Filippinene
Les også: Super-tyfon når Filippinene lørdag

Myndighetene sier de sliter med å få frem hjelp til de rammede.

Hardt rammet

Årsaken til jordskredene skal være at tyfonen Parma har overøst området med store mengder nedbør siden den slo inn over regionen forrige lørdag.

Naturkatastrofe på Filippinene

FLOM: Store vannmenger har gjort at de nordlige provinsene på Fillipinene er oversvømmet.

Da hadde landet knapt fått trukket pusten etter at den tropiske stormen Ketsana hadde feid inn over Filippinene en uke tidligere og drept minst 337 mennesker.

Så langt melder altså lokale myndigheter at nær 100 personer er døde som direkte resultat av Parma og jordskredene torsdag og fredag.

De nordlige provinsene

Det er provinsene i nord som er hardest rammet av den siste katastrofen. I provinsen Benguet skal 120 personer være omkommet i fem forskjellige byer som følge av jordskred.

I feriebyen Baguio ble flere hus fullstendig begravd i jordmasser, og flere titalls mennesker omkom. I tillegg skal 32 savnet etter et skred i fjellprovinsen.

– I byen Baguio ble flere hus begravet av jordmassene på flere steder i byen. 17 personer er døde der, sier Peter Fianza, lederen for det lokale sivilforsvaret, til nyhetsbyrået AFP.

Tallene bekreftes av National Disaster Coordinating Council.

Åpnet demninger

Alle skredene har rammet områder hvor det er mye fjell i den nordlige delen av øygruppa, hvor det har kommet store mengder nedbør siden tyfonen Param rammet landet for snart en uke siden.

– Vi har aldri tidligere opplevd så mye regn i dette området, sier Glen Rabonza, leder for Det nasjonale krisekoordineringsrådet på Filippinene.

Om lag 30 byer er rammet av flom etter at flere demninger måtte åpnes slik at overflødig vann kunne renne bort. Innbyggere i området har søkt tilflukt på hustak for å unngå å bli tatt av vannmassene.

Viseguvernør Marlyn Premicias i provinsen Pangasinan forteller at hun får desperate tekstmeldinger fra folk som ber om å bli reddet.

– Den østlige delen av Pangasinan er blitt til én stor elv, sier Premicias.

Flom

Samtidig meldes det om at mellom 60 og 80 prosent av kystprovinsen Pangasinan er oversvømmet.

Her skal rundt 30.000 mennesker være evakuert.

– Vi har problemer med å nå og redde folk i de flomutsatte områdene på grunn av sterk strøm og mye regn, sier provinsguvernøren Emado Espino ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I provinsen Nueva Ecija rapporteres det om at 23 av 32 byer er utsatt for flom.

USA, som har millitære baser i landet, har sendt et marinefartøy for å være med i redningsarbeidet. Dårlig vær har imidlertid gjort at de ikke får brukt verken fly eller helikopter fra skipet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt