NRK Meny
Normal

Minst 14 drept i Elfenbenskysten

Etniske sammenstøt i Duekoue har ført til at dødstallet etter uroligheter etter valget i november har gått over 200.

Elfenbeinskysten
Foto: LUC GNAGO / Reuters

De etniske sammenstøtene brøt ut i Duekoue, men FN avviser at de har direkte sammenheng med uroligheter knyttet til maktkampen mellom den sittende presidenten Laurent Gbagbo og hans politiske motstander og den det internasjonale samfunnet mener vant valget i november, Alassane Outtara.

Les også: FN vil øke styrke i Elfenbenskysten
Les også: Tilbyr amnesti til Gbagbo
Les også: Nekter å svare på telefon fra Obama

Lederen for FNs fredsbevarende styrke, Alan Le Roy, sier imidlertid at situasjonen i Elfenbenskysten nå er så spent at han advarer om at torsdagens sammenstøt kan være starten på en større og mer omgripende konflikt vest i landet.

Ber om maktbruk

Etter valget har Ouattara, som er svært populær nord i landet, forskanset seg på et hotell i hovedstaden Abidjan som beskyttes av FN-styrkene.

Han har bedt de vest-afrikanske landene i organisasjonen Ecowas om å sende inn spesialstyrker for om nødvendig å fjerne Gbagbo med makt.

– En legitim maktbruk betyr ikke et angrep på folk i Elfenbenskysten. Det er maktbruk for å fjerne Gbagbo og har vært gjort tidligere både i Aftika og i Latin Amerika. Dette har vært ikkevoldelige aksjoner som der man har tatt en uønsket person og fjernet vedkommende til et annet sted, sier Ouattara til BBC.

Samtidig har Le Roy bedt om å få øke antallet FN-soldater i landet med mellom 1.000 og 2.000 for å hindre at det bryter ut full krig.

Tilbyr løsninger

Det har heller ikke skortet på forslag til hvordan konflikten kan løses. Blant annet har Elfenbenskystens naboland lokket med amnesti dersom Gbagbo går av.

USA har også åpnet for muligheten for å la Gbagbo få reise til USA for å få slutt på uroen.

– Vi håper han forlater landet. Dersom han ønsker å komme til USA, vil vi ta ham imot som et middel til å løse krisen i Elfenbenskysten. Men Gbagbo må reise snarest for ikke å miste muligheten til å komme til USA på grunn av det som skjer i landet, sier en representant for USAs innenriksdepartement anonymt til nyhetsbyrået AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt