Hopp til innhold

Minst 13 drept i Syria

Demokratiforkjempere og regimekritikere hadde liten tro på at syriske myndigheter kom til å holde fredsavtalen de inngikk denne uka, og fredag ble flere mennesker drept i nye sammenstøt.

Etter fredagsbønnen brøt det ut massedemonstrasjoner i Damaskus, Homs og grenseområdene mot Jordan.

Ifølge Al Jazeera er minst 13 mennesker drept hittil i dag.

To sivile skal ha blitt skutt og drept av sikkerhetsstyrker i Kanaker-distriktet i hovedstaden, og ved grensa mot Jordan skal to personer ha blitt skutt og drept da de forsøkte å krysse grensa for å rømme landet.

I tillegg skal fire mennesker være drept i byen Homs. Her ble over 20 sivile drept torsdag, dagen etter at fredsplanen ble offentliggjort.

Ifølge Al Jazeera er minst ti mennesker skadd, alle moskéer blir voktet av flere hundre soldater med batonger og skytevåpen.

Store løfter fra presidenten

For to dager siden skrev Syria under på Den arabiske ligas veikart mot fred under et ministermøte i Kairo.

Fredsplanen skal hjelpe med å stanse nærmere åtte måneder med blodige kamper i Syria.

President Bashar al-Assad har blant annet lovet å trekke tilbake soldater fra byer og boligområder og å løslate fanger som har sittet i fengsel siden opprøret mot ham startet i februar i år.

I tillegg skal observatører fra Den arabiske liga utplasseres i landet.

Våpenamnesti

Den syriske innenriksministeren har i dag varslet at myndighetene vil gi våpenamnesti til alle som leverer inn våpnene sine.

Ministeren inviterer alle som har våpen, selger våpen og som ikke har begått drap om å overgi seg og levere inn våpnene sine. Dette kan de gjøre frem til 12. november, uten å bli straffet.

Regimet i Syria kritiseres for omfattende brudd på menneskerettighetene etter de voldelige sammenstøtene med sin egen befolkning. Dette har krevd minst 3000 menneskeliv, ifølge FN. De drepte er regimekritikere, og de fleste er sivile.

Til tross for at Assad har sagt at han godtar kravene i avtalen, er syriske stridsvogner fortsatt utplassert i områder hvor det har vært demonstrasjoner mot regimet.

  • LES MER:

Har styrt landet i 40 år

Yussef al-Ahmad

Yusser al-Ahmand, Syrias ambassadør i Den arabiske liga under møtet 2. november der Syria godkjente planen som ble lagt fram for å få slutt på blodbadet.

Foto: MOHAMMED HOSSAM / Afp

Håndteringen av demonstrasjonene etter fredagsbønnen blir av mange sett på som en test på hvorvidt Assads regime har til hensikt å rette seg etter avtalen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier det er svært viktig at Assads regime nå innfører avtalen i sin helhet.

– Assad må implementere avtalen så snart som mulig. Folk har lidd altfor lenge, og det er en uakseptabel situasjon. Drap på sivile må opphøre øyeblikkelig i Syria, sier FN-sjefen.

Al-Assads familie har styrt Syria siden 1970, da forsvarsminister Hafez al-Assad tok makten i et kupp.

Selv om syrerne som nå gjør opprør mot regimet i landet ønsker å se at de går av, er mange redde for at det etnisk og religiøst sammensatte landet vil gå ut i kaos dersom regimet faller.

SISTE NYTT

Siste nytt