NRK Meny
Normal

Minst 120 politifolk drept i Syria

Minst 120 politimenn er drept nordvest i Syria, melder statlig syrisk fjernsyn.

Statlig fjernsyn i Syria meldte mandag ettermiddag om sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og flere hundre bevæpna opprørere i byen Jisr al-Shugour nordvest i landet.

De første meldingene gikk ut på at 20 politimenn ble drept, dødstallene har siden blitt oppjustert flere ganger. De siste rapportene tyder på at minst 80 politifolk har blitt drept i ett enkelt angrep. Til sammen skal 120 personer være drept i sammenstøtene.

Dersom opplysningene stemmer, er dette den dødeligste dagen for sikkerhetsstyrkene siden demonstrasjonene starta i midten av mars.

– En ren massakre

– De væpna gruppene har begått en ren massakre. De har lemlestet lik og kastet andre i Assi-elva, melder fjernsynskanalen, ifølge nyhetsbyrået AFP, og legger til at opprørerne har brent ned regjeringsbygninger.

På grunn av strenge restriksjoner for utenlandske medier, er ikke dødstallene bekrefta fra andre hold. Syriske aktivister avviser opplysningene, og hevder det har vært et mytteri blant sikkerhetsstyrkene, skriver AFP.

– Jeg tror de henretta politfolk som nekta å åpne ild mot demonstrantene. Det var et mytteri blant sikkerhetsfolkene, sier en aktivist til byrået.

Har frigjort ett distrikt

Opprørsgruppene skal ha satt opp blokkader, og slik sperra av deler av byen. Politiet og sikkerhetsfolk skal senere ha greid å frigjøre ett distrikt som opprørerne hadde tatt kontroll av.

– De bevæpna gruppene bruker våpen og granater. Befolkninga i Jisr al-Shughour ber hæren om å gripe inn raskt, melder fjernsynskanalen.

Ifølge den syriske fjernsynskanalen var opprørerne utstyrt med lettvåpen, granater og stjålne eksplosiver som de brukte for å komme seg inn i byen. 20 politimenn ble drept i dette bakholdsangrepet.

Åtte personer i sikkerhetsstyrken ble senere rapportert drept i et bombeangrep mot et postkontor. Deretter ble flere titalls personer i politi- og sikkerhetsstyrkene drept i sammenstøt i byen.

Menneskelige skjold

Den statlige fjernsynskanalen melder at opprørerne brukte byens innbyggere som menneskelig skjold for å beskytte seg mot politistyrkene.

Det er ifølge nyhetsbyrået Reuters første gang det kommer meldinger om slike store konfrontasjoner i løpet av den elleve uker lange protesten mot president Bashar al-Assads regime.

Syrias innenriksminister gikk mandag kveld ut og advarte opprørerne om at myndighetene vil slå tilbake mot væpna grupper.

– Myndighetene vil handle bestemt, med makt og i henhold til loven. Vi vil ikke stå å se på væpna angrep som truer landets sikkerhet, sier Mohammed Ibrahim al-Shaar i en uttalelse som ble lest opp på syrisk fjernsyn.

38 innbyggere drept siden lørdag

Aktivister hevder at minst 38 av byens innbyggere ble drept i helga i en militær offensiv for å knuse opprøret mot landets president. Ti skal ha blitt drept på lørdag, mens 28 ble drept på søndag.

Ifølge menneskerettighetsgrupper er mer enn 1100 sivile drept siden protestene mot den sittende presidenten starta i midten av mars. I tillegg er minst 10.000 personer arrestert.

Demonstrantene er insirert av opprørerne i Tunisia og Egypt, og krever at president Bashar al-Assad går av. Assads familie har sittet med makta i Syria i fire tiår. Han har lovet å introduserer reformer i landet, men motstanderne krever likevel at han går av umiddelbart.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt