Minst 11 drept i uroligheter i Kairo

KAIRO (NRK): Minst 11 mennesker har i løpet av søndag mistet livet i sammenstøt med hæren og politiet på Tahrir-plassen i Kairo.

Protester på Tahrir-plassen

De nye urolighetene på Tahrir-plassen har i løpet av søndag kostet flere mennesker livet.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt
Foto: NRK

En lege ved et feltsykehus i den egyptiske hovedstaden sier til nyhetsbyrået AFP at 11 personer så langt har mistet livet i urolighetene i den egyptiske hovedstaden.

Flere av ofrene er skutt og drept, mens andre har mistet livet som følge av kvelning fra tåregassen som myndighetene bruker mot demonstrantene.

– Bruker nervegass

Øyenvitner fortalte til NRK tidligere i dag at hæren bruker en spesiell type tåregass som er ekstra ubehagelig.

– Det er en slags nervegass som gjør at vi ikke klarer å røre oss, sa Norham Zamzam til NRK søndag formiddag.

På nettstedet Twitter kommer det ubekreftede meldinger om at gassen får folk til å kaste opp blod.

Myndighetene har så langt avvist at militæret har skutt med skarpt mot folkemengden og at de kun har tatt i bruk lovlige virkemidler mot «uromakere».

Men øyenvitner sier politiet og hæren har en brutal framferd mot demonstrantene, og opplever maktbruken som verre enn under demonstrasjonene mot Mubaraks regime i vinter.

– Vi ofrer vårt blod

TV-bilder viser demonstranter som holder opp tomhylser fra sikkerhetsstyrkenes geværer. Andre bar liket av en aktivist pakket inn i et pledd.

– Vil vil ofre vårt blod og våre sjeler for deg, martyr, ropte folkemengden.

Da det mørknet over byen søndag kveld formet en gruppe av demonstranter en rekke over plassen og bøyde hodene i muslimsk bønn.

De fleste ble sittende i det politiet på ny gjorde anstøt mot folkemengden.

– Hæren har sendt soldater til Tahrir for å løse opp protestene. De slår oss hardt, sier Ragab Shemiekhy til nyhetsbyrået Reuters.

Øyenvitner forteller at flere titalls mennesker er arrestert av politiet med støtte fra hæren.

EU fordømmer voldsbruken

Samtidig som den situasjonen på Tahrir-plassen blir stadig mer spent, fastholder myndighetene at parlamentsvalget vil gå som planlagt i slutten av november.

– Vi ber folk om å holde seg i ro og avstå fra demonstrasjoner som oppmuntrer til kaos og svekkelse av sikkerheten i Egypt. Egypt trenger stabilitet og sikkerhet, heter det i en uttalelse fra myndighetene.

Egypterne skal etter planen gå til urnene 28. november .

EUs utenrikssjef Catherine Ashton fordømmer søndagens voldelige sammenstøt i Kairo.

– Jeg oppfordrer til ro og tilbakeholdenhet og fordømmer voldsbruken på det sterkeste, sier Ashton i en uttalelse.

Hun legger til at overgangsprosessen ser ut til å bli vanskelig og utfordrende.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt