Hopp til innhold

Minnet sine kjære i dag

I dag ble det holdt én felles minnestund i Italia for de 287 menneskene som er funnet omkommet etter jordskjelvet mandag.

Vatikanets kardinal Tarcisio Bertone var en av dem som forrettet under minnestunden i L'Aquila i dag
Foto: Osservatore Romano / REUTERS

Det er erklært landesorg i dag og over hele Italia ble det markert med ett minutts stillhet nå i ettermiddag.

Mot slutten av seremonien kastet katolske geistlige vievann over de 205 kistene. Deretter ble små og store kister båret bort på skuldrene til representanter fra redningsmannskapet og sivilforsvaret Protezione Civile.

Markeringen ble holdet utendørs i byen L'Aquilla. Etterpå vil selve begravelsene foregå på en åskam like ved byen, for de familiene som ikke allerede har foretatt en privat begravelse av sine kjære.

- Det har allerede kommet flere tusen mennesker hit, det er et veldig sterkt syn. her ligger rundt 200 kister spredt utover på en plass som er en militærskole. Voksne og barn sørger over dem de har mistet. sa NRKs reporter i Italia, Martin Giæver tidligere i dag.

Flagg ble firt på halv stang over hele Italia i dag. Vatikanets kardinal Tarcisio Bertone sammen med andre romersk-katolske kirkeledere, president Giorgio Napolitano og statsminister Silvio Berlusconi var tilstede på seremonien som startet klokken 11 i dag. Det samme var ordfører i L'Aquila, Massimo Cialente og tidligere president Carlo Ciampi.

Baby-Antonio døde med far

Den italienske, statlige fjernsynskanalen, Rai Uno, var blant dem som sendte direkte fra begravelsen. Kanalen sender forøvrig uten reklame i dag.

Reportere forteller at katastrofen har krevd mange unge liv, både barn og studenter. Man kan se små hvite kister som er plassert oppå de store. Oppå en av barnekistene ligger det en bamse og en lekemotorsykkel.

Det yngste offeret var fem måneder gamle Antonio Loavan Ghiroceanu, som døde sammen med sin far. Oppå en annen kiste er det bilde av en ung gutt, tydeligvis en student, og fotballdrakten hans ligger brettet utover kisten.

Jordskjelvets eldste offer er Evandro Testa som ble 96 år.

Saken fortsetter under bildet:

Barnekiste

Barnekistene er blitt satt oppå de store kistene under dagens felles minnestund for jordskjelvofrene.

Foto: STR / AFP

Berlusconi tørker tårene

Tv-bildene viser at statsminister Silvio Berlusconi har flyttet seg fra første rekke der de offisielle representantene står, til å stå lenger bak i folkemengden. Nå står han ved siden av hjelpemannskaper og tørker tårer fra øyekroken. Så synges salmen som på norsk heter " Velt alle dine veie". Den er vanlig å bruke i norske begravelser også.

Saken fortsetter under bildet:

Statsminister Silvio Berlusconi

En beveget statsminister Silvio Berlusconi under minnestunden.

Foto: LUCA BRUNO / AP

I tillegg til representanter fra Den katolske kirke, deltok en muslimsk imam for å kunne be for de seks muslimske ofrene. Imamen avsluttet seremonien med minneordene: Fred være med dere, sa Imam Mohammed Noor.

Det ble holdt nattverd under minnestunden. Vanligvis får man ikke ha formiddagsmesse på langfredag, men det er gitt spesiell dispensasjon fra paven.

Nytt liv

Erkebiskop i L'Aquila Giuseppe Molinari holdt messe i går Skjærtorsdag og var sterkt preget av naturkatastrofen.

- Ikke noe ord jeg har lært kan beskrive følelsen over det som har skjedd. Det eneste håp jeg kan formidle er at Jesus er oppstått, sa en beveget erkebiskop i går.

I dag under minnestunden kom han med følgende ord til forsamlingen:

- Ut fra denne tragiske uutholdelige smerte over døden, fødes det nytt liv og håp, sa Molinari.

Italienske medier forteller også i dag om nytt liv. I morges ble lille Alice født. Moren klarte å flykte ut av huset da jordskjelvet brøt løs. Imidlertid mente hun at det var andre som trengte mer enn henne å få en plass ved feltsykehuset i L'Aquila, så hun kom seg til sykehuset i den nærliggende byen Pescara. Der fødte hun datteren Alice i morgentimene.

Pave fra byen

Lokale gudshus er blitt ødelagt og prester har måttet forette messer i teltleirene for de overlevende.

Den vakre kirken Sta Maria di Colmaggio ble hardt skadd i jordskjelvet. Kirken hadde en sterk stilling i byen fordi det var nettopp til denne av pave Celestin V virket i som biskop på slutten av 1200-tallet. Selve pave-gjerningen var en kort affære, kun fem måneder i 1294.

Video nsps_upload_2009_4_10_16_13_2_2844.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nett-TV: Jordskjelvofrene stedt til hvile

SISTE NYTT

Siste nytt