– Lokføreren visste ikke hvor på ruta han var

Lokføreren innrømmer at han var uforsiktig i forkant av ulykken ved Santiago de Compostela, ifølge spanske medier. Mandag minnes Spania de 79 som døde.

Løslates etter togulykke

Lokføreren Francisco José Garzón Amo løslates etter søndagens dommeravhør.

Foto: Lalo R. Villar / Ap

Spania: Åse Marit Befring
Foto: NRK

Den voldsomme togulykken ved Santiago de Compostela er fortsatt førstesidestoff i spanske nettaviser, fem dager etter at den skjedde. Lokføreren Francisco José Garzón Amo (52), som er siktet for 79 tilfeller av uaktsomt drap, var søndag i dommeravhør, før han ble løslatt mot kausjon.

Videoen av ulykken viser at toget kom i høy fart inn i svingen der ulykken skjedde. Amo skal i forkant av ulykken ha sagt at han kjørte i 180 kilometer i timen, på strekningen der det var 80-grense.

Ifølge spanske medier skal 52-åringen i dommeravhøret å ha innrømmet å ha vært uforsiktig da han kom inn i svingen. Han skal ikke ha pekt på tekniske problemer på togsettet.

Avisa El Mundo skriver at Amo ikke skal visst hvor på ruten sin han var, noe som førte til at han begynte å bremse for sent.

Politiets foreløpige etterforskning har pekt på fart som en medvirkende årsak, ifølge spanske medier, men det mangler fortsatt klare svar fra offisielt hold.

El Pais skriver at togets ferdskriver, som lagrer informasjon om turen, vil bli undersøkt av eksperter tirsdag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spania minnes de døde

Sørgende samlet på stedet der togulykken skjedde.

Foto: RAFA RIVAS / Afp

– Jeg vil dø, jeg vil dø

Amo ble løslatt søndag, men er fratatt passet, og må melde seg for retten ukentlig. Den spanske nettavisa ABC skriver at Amo skal ha virket svært preget da han ble fraktet til og fra rettslokalene søndag. 52-åringen ville ikke snakke med rettsbetjentene, ei heller uformelt.

Amo skal nektet psykologhjelp etter ulykken, men skal ha gjennomført en psykisk test før han lørdag fikk forlate sykehuset. Denne skal ha konkludert med at han ikke var suicidal.

Den lokale beboeren Evaristo Iglesias sier at han snakket med lokføreren kort tid etter ulykken.

– Han ropte «jeg vil dø, jeg vil dø, jeg vil ikke se dette, jeg vil dø». Han gjentok dette gang på gang, sier Iglesias.

– Han er knust

Amo ble først gjort kjent med hvor mange som hadde blitt drept i ulykken søndag. Hans venn, Luis Garcia, som også er i samme fagforening som Amo, var til stede da 52-åringen fikk nyheten, og sier han «knust».

– Han er knust. Dette er for mye å håndtere for noen lokfører, for noen person, sier Garcia.

Han støtter sin kollega, og mener mange i Spania for tidlig har gått ut med sin dom over lokføreren. Garcia sier også at det endelige svaret på hva som var årsaken til ulykken vil være klart når de tekniske undersøkelsene er avsluttet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Et overvåkingskamera fanget toget som sporte av i Spania.

Se overvåkningsbildene av togulykken.

– Det er veldig trist

I katedralen i Santiago de Compostela forbereder man seg nå på å minnes de omkomne etter den tragiske ulykken i i forrige uke. NRK snakker med noen pilegrimer som la ut på ferden til den verdensberømte pilegrimsbyen, før ulykken skjedde.

– Det er veldig trist. Jeg trodde det skulle være en gledens tur til katedralen, men å komme hit, det er veldig trist, sier en mann NRK snakker med.

Det er ventet at tusenvis av sørgende, samt kronprins Felipe og prinsesse Helene, statsminister Marioan Rajoy og flere andre statsråder vil delta i messen, som starter klokken 19 mandag kveld.

Minnestunden vil også være åpen for dem som overlevde, og familiene til dem som fortsetter ligger skadet på sykehus.

Artikkelen fortsetter.

Opprydding etter togulykken

Deler av ulykkestoget fotografert ved et lager Escravitude, 20 kilometer fra Santiago de Compostela.

Foto: MIGUEL VIDAL / Reuters

– Grunn til å tro han er ansvarlig

På lørdag, da Amo kom ut av sykehuset, gikk innenriksminister Jorge Fernández Diaz langt i å peke på at den 52 år gamle lokføreren som ansvarlig for ulykken.

– Det er ingen tvil om at det finnes en rasjonell grunn til å tro at han kan holdes ansvarlig for det som skjedde, sa Diaz da.

Også blant vanlige spanjoler har mange gjort seg opp en mening om hvorvidt 52-åringen kan klandres for det som skjedde.

– Det er definitivt lokførerens feil. Det er ingen annen forklaring. Lokføreren, eller vedkommende som ba ham om å kjøre så fort, sier studenten Daniel Fuentes i et TV-intervju videreformidlet av EVN.

SISTE NYTT

Siste nytt