– Må skape verden uten atomvåpen

– Japan er det eneste landet i verden som har blitt angrepet med atomvåpen, derfor er vårt oppdrag å forsøke å skape en verden uten slike våpen, sa den japanske statsministeren Shinzo Abe under minneseremonien i Hiroshima i dag.

Japan statsminister Shinzo Abe i Hiroshima

HØYTIDELIG: Japans statsminister Shinzo Abe foran minnesmerket over ofrene i Hiroshima.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Titusenvis av mennesker var samlet i Hiroshima i dag for å markere at det er 70 år siden USA slapp en atombombe over den japanske byen.

Stille bønn

Mange bøyde hodene i stille bønn klokka 08.15 lokal tid, tidspunktet da bomben eksploderte i 1945.

Det ble ringt med klokker, og blomster ble plassert foran et minnesmerke i fredsparken.

Til stede var Japans ledere, overlevende etter angrepet og en lang rekke utenlandske gjester.

Umenneskelig våpen

Fredsduer over Hiroshima

ALDRI GLEMME: Fredsduer over Hiroshima i forbindelse med minnemarkeringen.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Statsminister Shinzo Abe sa i sin tale at atomvåpnene er umenneskelige.

Hiroshimas ordfører beskrev dem som ren ondskap. Også han gikk inn for at alle verdens kjernevåpen må fjernes.

Det anslås at 140 000 mennesker ble drept av bombeeksplosjonen eller av strålingsskader de fikk under atomangrepet på Hiroshima.

Les også: – Det å fortelle er Hiroshimas skjebne

Les også: – Jeg kan ikke tilgi amerikanerne

Hiroshima markerer at det er 70 år siden byen ble bombet av USA.

SE VIDEO: Titusenvis av mennesker var til stede under minnemarkeringen i Hiroshima.

Ett av flere mulige mål

Hiroshima ble valgt som det første målet fordi det var en by som hadde viktig industri og en del militære anlegg og et viktig militært kommandosenter.

Byen hadde også store lagre av militært utstyr.

De amerikanske militære lederne hadde satt opp flere byer som mulige mål, men Hiroshima ble altså valgt som det første.

Forkortet krigen

Amerikanske ledere har alltid hevdet at det var nødvendig å bruke den nyutviklede atombomben for å få Japan til å kapitulere raskere. Dermed ville også amerikanske soldaters liv bli spart.

Men det blir også spekulert på om USAs militære ønsket å se virkningen av det nye våpenet i praksis.

Omstridt politisk endring

I Japan arbeider statsminister Abes regjering for å endre grunnloven, som nå slår fast at japanske soldater bare kan kjempe på japansk jord.

Regjeringen vil fjerne denne begrensningen.

Mange protesterer mot denne politikken, og mener at det er en uakseptabel endring av Japans pasifistiske linje etter krigen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt