Hopp til innhold

Jarle Andhøy: – Vi har sagt noen hedersord til tre hedersmenn

– Det har vært en tung og spesiell dag, forteller Jarle Andhøy til NRK på satellittelefon fra Antarktis. På ettårsdagen for «Berserk»-forsvinningen har han hedret sine tre avdøde ekspedisjonskamerater.

Jarle Andhøy og båten Nilaya

SØKER: Jarle Andhøy har seilt til Antarktis for å finne ut hva som skjedde da «Berserk» forsvant for nøyaktig ett år siden.

Foto: www.nilaya.co.nz/Arne Raanaas

Andhøy har seilt til Antarktis for å finne ut hva som skjedde da «Berserk» forsvant for nøyaktig ett år siden.

– Nå er vi i McMurdo-sundet. Vi har akkurat hatt en seremoni i Horseshoe Bay, og vært på det punktet hvor «Berserk» aktiviserte nødpeilesendere, sier nordmannen til NRK.

– Det har vært en tung og spesiell dag, forteller han.

Blomster og hilsener

Jarle Andhøy

SPØRSMÅL: – Det er veldig mange ubesvarte spørsmål omkring «Berserks» forsvinning, sier Jarle Andhøy (Arkivfoto).

Foto: Nyhetspiller / NRK
Rune Olsgaard, tidligere ekspedisjonsdeltager sammen med Jarle Andhøy

MARKERTE I OSLO: Rune Olsgaard, tidligere ekspedisjonsdeltager sammen med Jarle Andhøy, deltok i den parallelle markeringen i Oslo.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

«Berserk» forsvant etter å ha sendt ut nødpeilesignal i en time og et kvarter. Nordmennene Robert Skaanes og Tom Gisle Bellika og sørafrikaneren Leonard J. Banks var om bord.

Dagens seremonisted er det siste stedet hvor Andhøy vet at de tre tilbrakte lengre tid, blant annet for å klargjøre utstyrsdepoter. De sendte også ut en siste tekstmelding herfra.

– Vi har lagt ut noen blomster og hilsener fra venner og familie hjemme, og sagt noen hedersord her nede til tre hedersmenn, forteller Andhøy.

Andhøy beskriver vær- og isforholdene på seremonistedet i McMurdo-sundet som veldig fine.

– Det er fantastisk midnattssol og rosa himmel, stille og noen isfjell som dupper rundt, sier Andhøy.

– Ellers så er det veldig stille, en andektig og fin stemning for en seremoni.

Oslo-markering

Parallelt med markeringen i Antarktis, har det også vært en minnemarkering for de tre på Bygdøy i Oslo.

– Det har vært uvirkelig. Vi har bestandig skjønt at det er stor risiko for at vi gjør det vi gjør. Men at det skal ende så tragisk treffer deg som et slag midt i trynet, sier Rune Olsgaard, tidligere ekspedisjonsdeltager sammen med Andhøy.

– Alle de ubesvarte spørsmålene er kanskje det verste. At vi ikke vet hva som har skjedd ennå.

Saken fortsetter under videoen

Video Minnemarkering for Berserk-ekspedisjonen på Bygdøy i Oslo 22.02.2012

MARKERTE I OSLO: I tillegg til i Antarktis, samlet venner og familie av de tre savnede fra Berserk seg for en minnemarkering på Bygdøy i Oslo onsdag.

Ubesvarte spørsmål

Ett år etter forsvinningen har ikke Andhøy fått noen svar på hva som skjedde med «Berserk».

Nordmannen mener ekspedisjonen hittil har gjort det de kan for å lete etter svar.

– Det er veldig mange ubesvarte spørsmål omkring «Berserks» forsvinning, og det er tre mødre som har sittet hjemme i sorg i ett år og lurt på hva som har skjedd, sier Andhøy.

– Det har veldig mange andre også lurt på, og vi kan nå i hvert fall fastslå med hundre prosents sikkerhet at det ikke er noen rester etter «Berserk» eller overlevende på denne kysten, legger han til.

Andhøy har også lett etter spor på land, spesielt i Horseshoe Bay. Det var her de tre som senere ble savnet, ifølge avtalen med Andhøy skulle overvintre. Et sted som skulle klargjøres til overvintring var pekt ut, og Andhøy fikk beskjed om at de befant seg her da han og Samuel Massie senere var alene på isen.

Saken fortsetter under bildet

Berserk-skuta

FORSVANT: «Berserk» forsvant etter å ha sendt ut nødpeilesignal i en time og et kvarter. Nordmennene Robert Skaanes og Tom Gisle Bellika og sørafrikaneren Leonard J. Banks var om bord.

Foto: Wildvikings.com

Vil ikke spekulere

– Det som er veldig underlig for oss, er at absolutt alt er borte, sier Andhøy.

Han ønsker ikke å spekulere i hva som har skjedd med utstyret som ble plassert ved ankringsstedene i Horseshoe Bay og Backdoor Bay i fjor.

– I dag er ingen dag for å komme ut med noen teori, sier nordmannen.

– Det er viktig å presisere at det er mange ubesvarte spørsmål som har blitt og vil bli stilt til newzealandske myndigheter gjennom utenriksdepartementet. Det er så mye som er spesielt i denne saken, forklarer han.

Saken fortsetter under bildet

Redningsflåten til Berserk er funnet i Sørishavet.

FANT REDNINGSFLÅTE: «Berserks» redningsflåte med innhold, som det er klart at ble slått av fartøyet og aldri har vært i bruk, ble funnet i Sørishavet. Men ikke noe fra selve fartøyet (Arkivfoto).

Foto: Barbara Veiga / Sea shepherd

Fortsetter søket

Andhøy roser det newzealandske redningspersonellet som søkte etter «Berserk» og mannskapet i et enormt område etter forsvinningen. De fant fartøyets redningsflåte med innhold, og konstaterte at den hadde blitt slått av «Berserk» og aldri vært i bruk. Ingenting fra selve fartøyet ble funnet.

– Hvorfor forlot «Berserk» en trygg havn inn i en varslet storm? Det er det vi har forsøkt å få avklart, sier han.

Andhøy og resten av ekspedisjonen blir værende en stund til i McMurdo-sundet for å fortsette søket.

– Vi kommer til å søke langs kysten oppover og langs iskanten nordover. Når vi er ferdige her, vil vi seile ut av selve Rosshavet i første omgang, sier nordmannen.

Berserks depotsteder ved Horseshoe Bay og Backdoor Bay, sett opp mot McMurdo-basen og Scott-basen

DEPOTER: Andhøy hadde håpet å finne spor etter Berserk ved depoter i Horseshoe Bay og Backdoor Bay, men har ikke funnet noe. Depotene ligger nord for to forskningsstasjoner, den newzealandske McMurdo-basen og den amerikanske Scott-basen.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt