Hopp til innhold

Innenriksminister: – FBI kom for å etterforske WikiLeaks

Under et døgn etter at Sigurdur Thordarson (20) skal ha kontaktet USAs ambassade for å snakke om WikiLeaks, landet FBI på Island.

Keflavik-flyplass og Ögmundur Jónasson (innfelt)

DRAMA: Uten regjeringens samtykke, landet FBI på Island sommeren for snart to år siden. Islands innenriksminister Ögmundur Jónasson (innfelt) reagerte med å kaste dem ut av landet.

Foto: INGOLFUR JULIUSSON / Reuters/Alþingi

NRK forteller torsdag historien om islendingen Sigurdur Thordarson (20) som hevder han anga varslernettverket WikiLeaks til FBI.

Dersom kontakten mellom Thordarson og FBI stemmer, kan den ha vært bakteppe for dramaet som utspant seg på Island i august 2011, da et privatfly med FBI-agenter uten forvarsel landet i Reykjavik.

Det uanmeldte FBI-besøket på Island 24. august for snart to år siden, fikk det til å koke i det islandske regjeringssystemet.

Daværende innenriksminister på Island Ögmundur Jónasson, var blant de første som ble varslet.

– Jeg er sikker på at de kom hit for å finne noe på WikiLeaks og Julian Assange, sier Jónasson til NRK.no.

Thordarsons første kontakt med amerikanerne skal ha vært natt til 23. august. FBI-flyet landet på Island 24. august.

Vet du noe om dette? Kontakt NRKs reportere

Kastet ut FBI

Besøket har av både islandsk politi og politikere blitt knyttet til påstander om trusler mot offentlige datasystemer på Island, men Jonasson er sikker på at bakgrunnen for FBIs besøk var Julian Assange.

Bakgrunn: Slik skal FBI ha forsøkt å etterforske WikiLeaks fra Island

Da han fikk vite at USA og FBI hadde tenkt til å etterforske WikiLeaks uten regjeringens tillatelse, reagerte innenriksministeren med å be dem forlate landet innen 24 timer.

– Truslene om dataangrep var en sak som skjedde tidligere den sommeren, i slutten av juni og begynnelsen av juli. Der var vi klare til å samarbeide, men dette var noe helt annet, sier Jónasson.

Først den 30. august, og etter at regjeringen innkalte USAs ambassadør på teppet, forlot etterforskerne islandsk jord.

Ifølge Sigurdur Thordarson brukte FBI tiden på Island til å rekruttere ham som informant.

Les: Slik forklarer Thordarson hvorfor han gikk til FBI

Ögmundur Jónasson sier han ikke kjenner Thordarsons rolle i saken.

– Jeg vet like mye om ham som deg og alle andre. Jeg har lest om ham i avisene, men jeg har ikke møtt ham og vet lite om ham i denne saken, forklarer han.

Skjulte hensikter

USAs ambassade på Island

BA OM SVAR: Da FBI fortsatt var i landet fem dager etter at de ble bedt om å reise, kalte Ögmundur Jónasson USAs ambassadør inn på teppet. Bildet: USAs ambassade på Island.

Foto: Bradley Manning Support Network/lisensiert under Creativecommons by 2.0

Jónasson vet fortsatt ikke om FBI-agentene foretok konkrete etterforskingsskritt i løpet av sin korte tid på islandsk jord.

– Det var snakk om at de ville avhøre noen personer eller en person. De skulle kanskje bruke ham for å hjelpe seg i saken mot Wikileaks og Julian Assange, men det vet jeg ikke sikkert, sier Jónasson.

Den tidligere ministeren sier han aldri ville tillatt en amerikansk etterforskning av WikiLeaks og Julian Assange som Islands innenriksminister.

– De ble først fortalt at de ikke kunne oppføre seg som politimenn på Island. Så oppdaget vi at de var i landet også i flere dager etter det. Da ble den amerikanske ambassaden bedt om å møte hos det islandske utenriksdepartementet for å forklare seg. Island gjorde det klart hva som var vår holdning i saken.

Høring

Helt siden WikiLeaks lanserte sine sider via islandske servere i 2006 har Island spilt en helt sentral rolle i varslernettverkets historie. Blant annet ble viktige dokumenter om den islandske finanskrisen lekket via nettstedet.

Historien om FBI-besøket på Island ble først kjent i februar 2013, da talsperson for WikiLeaks Kristinn Hrafnsson, avslørte hendelsen i et intervju med den islandske allmennkringkasteren RUV.

Senere ble saken gjenstand for en høring i Alltinget, Islands svar på Stortinget. Jonasson bekrefter høringen overfor NRK, men sier det ikke kom fram flere detaljer om FBI-besøket.

– Det jeg har forklart dere er det vi vet om denne saken, sier han.

Alltinget

LUKKET HØRING: I en lukket høring i det islandske parlamentet Alltinget (bildet) våren 2013 ble saken med FBI-flyet som landet i august 2011 tatt opp.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Politiet: – Avhørte islandsk borger

NRK har forsøkt å få en kommentar fra påtalemyndigheten på Island om FBI-flyet som landet på Keflavik i august 2011.

Riksadvokat Sigríður J. Friðjónsdóttir ønsker ikke å stille til intervju. Han henviser til en tidligere pressemelding, der politiet og påtalemyndigheten bekrefter at FBI besøkte øya, samt at de snakket med en islandsk statsborger over flere dager.

– Pågår det fortsatt etterforskning av WikiLeaks fra amerikanske myndigheter koblet til Island?

– Etter at dette skjedde var det ikke noe samarbeid mellom islandske og amerikanske myndigheter så vidt jeg vet. Jeg var innenriksminister på Island fram til for bare noen uker siden, og jeg har ikke hørt noe om det, svarer daværende innenriksminister Ögmundur Jónasson.

NRK har vært i kontakt med FBI om etterforskningen av WikiLeaks og opplysningene fra Thordarson. Det amerikanske føderale etterforskningsorganet skriver i en e-post at de ikke ønsker å kommentere saker om dette teamet.

SISTE NYTT

Siste nytt