Minibanker gikk tomme i Hellas

Nervøse grekere tømte i dag hver tredje av landets minibanker for penger. De frykter bankkollaps mens dramaet utspiller seg mellom landets ledelse og de utenlandske kreditorene.

GREECE-ECONOMY-EU

De frykter å miste sparepengene. Usikkerheten øker etter dramaet som har utspilt seg det siste døgnet.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Mellom 500 og 600 millioner euro ble hentet ut av bankene av urolige grekere lørdag.

Hellas fikk i dag et kontant nei fra kreditorene om å vente på en folkeavstemning om vilkårene for en fremtidig låneavtale.

Tirsdag er således siste frist for det kriserammede landet å tilbakebetale sin enorme gjeld, eller å gå med på kravene.

Mens grekerne ble stående i lange køer og vente på at minibankene ble fylt opp på nytt, uttalte statsministeren, Alexis Tsipras, at kravene om reformer og kutt må avgjøres i en folkeavstemning 5.juli, uansett hva kreditorene sier.

«Grexit»

Mange mener at en slik folkeavstemning vil føre til en «Grexit», som betyr at grekerne melder seg ut av eurosonen.

Men Tysklands økonomiminister, Sigmar Gabriel, er ikke utelukkende negativ til en gresk folkeavstemning.

I et intervju med tysk radio sier han at det er viktig at greske velgere vet nøyaktig hva de skal si ja eller nei til.

GERMANY-PARLIAMENT-WWII-HISTORY

Den greske statsministeren har gitt visekansler Sigmar Gabriel og forbundskansler Angela Merkel noe å tenke på. Den greske folkeavstemningen er planlagt 5. juli.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

–Vi gjør klokt i å ikke avvise en folkeavstemning som bare et triks. Hvis alternativene er klare kan det gi mening, sa Gabriel.

Et sjenerøst tilbud ifra EU

Sigmar Gabriel, som er leder for det Sosialdemokratene og økonominister i den tyske storkoalisjonen, sier Europa tilbyr mye og at statsminister Tspiras må formidle akkurat hva EU har tilbudt.

I alt er det mellom 20–30 milliarder Euro i bytte mot kutte i sosiale utgifter som pensjoner.

Grekere i kø utenfor en bank i Aten

Ennå ikke lyst. Kun minutter etter at folkeavstemningen var kunngjort mente mange grekere at det klokeste var å ta ut kontanter før minibankene går tomme.

Foto: EUROKINISSI / Reuters

Derfor må han spørre sitt folk om de ønsker et tosifret milliardbeløp i hjelp. Dette i bytte mot tiltak som vil gjøre at Hellas kommer seg på fote skritt for skritt, sa Sigmar Gabriel.

EUROZONE-GREECE/ Greek PM Tsipras leaves the Maximos Mansion after a governmental council in Athens

Flere tøffe dager foran seg. Hellas statsminister Alexis Tsipras forlater statsministeren kontoret i natt kort tid etter å ha kunngjort folkeavstemning den 5. juli.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Ultimatum til det greske demokrati

Alexis Tsipras kom tilbake til Aten i går kveld og etter et møte med sine egne ministere kunngjorde han en folkeavstemning i en tale på tv.

Tsipras sier at dette er avstemning om avtalen EU har tilbudt og ikke om Hellas skal bli værende i Euroen eller ikke.

Statsministeren la ikke skjul på hva han selv mente om forslagene ifra kreditorene. Tsipras sa forslagene ifra EU er et ultimatum til det greske folk, det greske demokrati og i strid med verdiene Europa er bygget på.

Dette er utpressing med det mål og få oss til å akseptere ydmykende sparetiltak uten mulighet noensinne til å oppnå sosial eller økonomisk velstand.

SISTE NYTT

Siste nytt