NRK Meny
Normal

Mindreårige jenter i Egypt blir solgt som «sommerkoner» til rike arabere

Sexturismen i Egypt øker i sommermånedene. Tusenvis av jenter blir hvert år solgt som «sommerkoner» til velstående arabiske turister.

Egyptisk jente

En egyptisk jente på Tahrir-plassen i Kairo 23. desember 2011 med en plakat med teksten «Egyptiske jenter er en rød strek».

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Hver sommer strømmer rike, arabiske menn fra Gulfstatene til Egypt og tar bolig i fine hoteller og leiligheter i flere byer, blant andre Kairo og Alexandria. Mange kommer med familier og ansatte og tilbringer dager ved bassengkanten, mens andre kommer til landet med langt mindre idylliske hensikter, ifølge en reportasje av nyhetsbyrået Inter Press Service.

I den fattige jordbruksbyen El Hawamdia, 20 kilometer sør for Kairo, er kjøperne enkle å få øye på i sine dyre luksusbiler på søppelstrødde gater, skriver Inter Press Service. Egyptiske salgsmenn går fram og tilbake blant bilene og de arabiske turistene kortidsleie på leiligheter, men også det som er byens mest ettertraktede handelsvare: Mindreårge jenter.

Hvert år i El Hawamdia og andre fattige lokalsamfunn i Egypt, praktiserer jenter kortvarige ekteskap med eldre arabiske menn i bytte mot penger. Jentene er ofte under 18 år, noen helt ned til elleveårsalderen, og ekteskapene kan vare i uker, måneder, eller opp til flere år.

Ekteskapenes varighet avhenger av varigheten på mennenes reise og opphører så snart turistene drar tilbake til hjemlandet, skriver The Washington Post.

– Kontroversielt

Mona Abdel-Fadil

Mona Abdel-Fadil er seniorforsker ved FAFO og er halvt egyptisk.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Sex før ekteskapet er ulovlig under islamsk lov og de fleste hoteller og utleiefirmaer krever ekteskapsbevis før de tillater par å dele rom. Vielsene gir de arabiske mennene et tynt religiøst aksept til å ha sex med jentene når ekteskapet er inngått.

– Det er ingen tvil om at det kommer mange menn fra gulfstatene til nabolandene, blant annet Egypt, og at de kjøper sex, sier Mona Abdel-Fadil, seniorforsker ved Fafo til NRK.no.

– Det er strengere regler i gulfstatene, og antagelig er det mye billigere for dem i Egypt, sier Abdel-Fadil.

– Sexkjøp er ulovlig og mennene omgår reglementet ved å inngå ekteskap. Dette er ikke godkjent av den egyptiske stat og er veldig kontroversielt, forteller Abdel-Fadil.

En undersøkelse gjennomført av anti-barnehandel enheten, som går under nasjonale rådet for oppvekst i Egypt (NCCM), viser at 75 prosent av befolkningen i Egypt kjenner unge jenter som har inngått denne typen ekteskapsavtale.

Mennene betaler ofte mellom 2000 og 30.000 kroner. Jentenes familier bruker ofte et mellomledd mellom dem og kjøperen.

– Gift 60 ganger før fylte 18 år

Undersøkelsen viser at 81 prosent av «ektefellene» er fra Saudi-Arabia, 10 prosent fra De forente arabiske emirater og fire prosent fra Kuwait.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har også vært med på å studere denne typen «ekteskap». Familien tar pengene og den utenlandske turisten forlater vanligvis jenta etter to eller tre uker. Ofte gifter foreldrene bort døtrene sine uten deres samtykke.

De uregistrerte ekteskapene er ikke anerkjent av staten og gir ingen rettigheter til jenta, eller eventuelle barn.

– Det er en form for barneprostitusjon i skikkelse av ekteskap, sier Azza El-Ashmawy, direktør for avdelingen anti-barnehandel ved det nasjonale rådet for oppvekst.

– Mannen betaler en sum penger for å være med jenta i et par dager eller over sommeren. Noen ganger tar han henne med til sitt land, sier El-Ashmawy.

– Noen jenter har vært gift 60 ganger etter at de fyller 18 år, ifølge Ashmawy.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Turisme i Egypt

TURISTER I EGYPT: Gizapyramidene i Giza utenfor Kairo. Revolusjonen som styrtet Egypts president Hosni Mubarak i 2011, ble et hardt slag for turistindustrien. I de første 15 dagene av juli 2013 ønsket Egypt 387.000 turister velkommen, sammenlignet med 515.000 turister i samme periode i fjor.

Foto: Hiro Komae / Ap

– Moralsk forkastelig for egypteren i gata

Abdel-Fadil peker på det er vanlig at unge jenter i Egypt gifter seg unge, og at ekteskapene ofte innebærer brudegaver, ofte i form av penger. Mange fattige familier ser også en mulighet i å gifte bort datteren til en rikere mann, for å sikre seg økonomisk, sier hun.

Abdel-Fadil sier at man må skille på såkalt «nytelsesekteskap» eller «turistekteskap» og ekteskap som åpenbart er prostitusjon, som annulleres etter bare noen timer.

– Det er mange som kan føle seg fristet til å inngå ekteskap med rike menn over en lengre periode. De sikrer seg og familien et bedre liv økonomisk. Dette kan fortsatt oppleves som kontroversielt, men for utenforstående er det litt mer forståelig at familier med dårlig råd vurderer slike utveier fra sin enorme fattigdom, og dessuten likner dette mer på et vanlig ekteskap, sier Abdel-Fadil.

Men tilfellene der jenter blir giftet bort i på times-og ukesbasis er moralsk forkastelig for den jevne egypter, ifølge Abdel-Fadil.

– Dette er en høyt kontroversiell måte å formidle seksualitet på. Den jevne egypter reagerer med stor forferdelse over at rike menn kommer og utnytter fattige familier, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt