NRK Meny
Normal

– Respekten for emblemet vårt er blitt mindre

Respekten for det røde korset eller den røde halvmånen er stadig mindre og hjelpearbeid blir mer og mer risikofylt. Det bekymrer Røde Kors, både i Norge og Danmark.

Røde Kors i Bangui, Den Sentralafrikanske Republikk

Røde Kors-arbeidere bærer bort en drept person etter sammenstøt i Bangui i Den sentralafrikanske republikk.

Foto: SIA KAMBOU / Afp

De kommer med rent vann, førstehjelpsutstyr og medisinsk personell. De er ubevæpnet og kommer for å hjelpe, men de siste årene opplever hjelpearbeidere at også de blir mål i en væpnet konflikt.

I fjor og året før ble 34 hjelpearbeidere fra organisasjonen drept i Syria. I februar ble en hjelpekolonne angrepet utenfor byen Homs. For ikke lenge siden ble to medarbeidere drept i Den sentralafrikanske republikk.

Har bare emblemet

Homs, Syria

En syrisk hjelpearbeider bar en liten jente om bord i en buss da byen Homs ble evakuert i februar.

Foto: - / Afp

– Beskyttelsesemblemet er det eneste vi har for å nå fram til dem som er mest sårbare i en konflikt, det er det eneste vi har, sier utenlandssjef Tørris Jæger til NRK.

Han sier at det blir stadig vanskeligere for hjelpearbeiderne å nå fram til dem som trenger hjelpen aller mest og at organisasjonen er helt avhengig av at den respekteres som en nøytral aktør i en konflikt.

Men utviklingen er på vei i feil retning, det har også Dansk Røde Kors erfart.

– Vi opplever en stadig mindre respekt for Røde Kors-symbolet. Vi har ikke vakter og bruker ikke bevæpnet eskorte, vi har bare emblemet, sier katastrofesjef Arne Vågen i Dansk Røde Kors til avisen Politiken.

Følger ikke konvensjoner

Han mener en av årsakene er at flere av konfliktene i de urolige landene er preget av grupperinger uten synlige ledere.

– Det er ingen som tar ansvar for det gruppene gjør og de føler ingen forpliktelse til å følge konvensjoner eller andre internasjonale avtaler, sier han.

Tørris Jæger

Utenlandssjef Tørris Jæger sier det ikke er aktuelt å vurdere væpnede vakter.

Foto: Røde Kors

Jæger i den norske søsterorganisasjonen sier de forsøker å ha kontakt med alle partene i en konflikt og informere dem om at de bare er der for å hjelpe.

– Vi prøver å få dem til å forstå at vi er humanitær aktør, at vi bare jobber med det humanitære og at vi ikke er en part i konflikten.

– Hva kan være årsaken til at dere ikke respekteres på samme måte som før?

– Det er vanskelig å si, men det ser ut til at det er mange som ikke kjenner til emblemet og det arbeidet vi gjør.

Han sier at dette er et problem også andre hjelpeorganisasjoner opplever.

Katastrofesjef Arne Vågen sier at de hele tiden må vurdere hvor lenge de kan la en medarbeider bli i de usikre områdene.

Vil ikke ha væpnede vakter

– Er situasjonen for farlig eller uholdbar for den enkelte, blir det Røde Kors' ansvar å hente folk hjem i tide sier han til Politiken.

Jæger påpeker at det også er viktig å jobbe for de lokale hjelpernes sikkerhet, også når de internasjonale har trukket seg ut.

– Vi jobber med våre kolleger i de nasjonale foreningene og de er ofte mest utsatt. Vi jobber for at de skal være like respektert som de som kommer utenfra.

– Kan dere fortsette å være ubevæpnet, eller må man revurdere det?

– Vi har ikke noen annen beskyttelse enn emblemet. Vi må være akseptert av partene, bevæpning vil ikke hjelpe. Vi må jobbe under en forståelse av at vi bare gjør humanitært arbeid.

– Så Røde Kors eller Røde Halvmåne kommer aldri til å ha væpnede vakter?

– Nei, svarer Tørris Jæger kontant.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt