Mindre pop enn Bush på samme tid

President Barack Obamas popularitet er nå mindre enn den hans forgjenger George W. Bush opplevde på samme tidspunkt for åtte år siden.

Barack Obama og George W. Bush

En snau uke etter valget i november i fjor møttes George W. Bush og Barack Obama i Det hvite hus.

Foto: Charles Dharapak / AP

President Obamas støtte i folket seks måneder ut i presidentperioden, er på 55 prosent, ifølge en nasjonal måling utført av USA Today /Gallup.

Men støtten til president Bush på samme tid var på 56 prosent.

Sammenligner man med alle de amerikanske presidentene siden andre verdenskrig, havner Obama på tiendeplass på popularitetsskalaen.

Gjenvalgt eller ikke?

Men ifølge USA Today er det ikke så ille som det kan se ut som, for seksmåneders-målingen har ikke vist seg som en god indikator for hvordan en president til slutt gjør det.

Barack Obama og Michelle Obama

Valgnatten den 4. november 2008 - en populær Barack Obama blir valgt til president.

Foto: Jae C. Hong / AP

To av tre amerikanere ga godkjentstempelet til både Jimmy Carter og George H.W. Bush etter seks måneder, men ingen av disse to klarte å bli gjenvalgt til en periode nummer to i Det hvite hus.

Og selv om både den yngre Bush og Bill Clinton hadde mye dårligere målinger etter sine første 180 dager som presidenter - Clinton var nede i 41 prosent - ble begge gjenvalgt.

- Ned på jorden, raskt

Den sittende presidentens håndtering av økonomien later til å være hovedgrunnen til at populariteten daler, ettersom amerikanerne nå blir mer og mer pessimistiske til hvor lang tid det kommer til å ta før bunnen er nådd og tidene blir bedre.

- Målingene har sannelig raskt kommet ned på jorden igjen, sier den republikanske måleren Whit Ayres til USA Today.

Med 49 mot 47 prosent skårer Obama dårlig på spørsmålet om folk er fornøyde med presidentens håndtering av økonomien, mens 50 mot 44 prosent misliker helsepolitikken til USAs leder.

Det hvite hus: - Forventet «turbulens»

Rådgiver David Axelrod i Det hvite hus kaller «turbulensen» presidenten opplever i dagens måling for forventet, og han uttrykker tillit til folkets støtte til Obama.

- Grunnleggende liker folk denne presidenten, og de mener han er smart, dyktig og sterk og at han forsøker å gjøre det som er riktig, sier Axelrod.

Og til tross for den fallende oppslutningen på målingen, viser den likevel at president Obama fremdeles er populær som person.

To av tre spurte mener presidenten er en sterk og besluttsom leder som forstår problemene som folk flest møter i sine vanlige liv.

1006 voksne var med i telefonmålingen, som foregikk i helgen. Målingen har også en feilmargin på fire prosentpoeng, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Barack Obama spiller golf utenfor Det hvite hus sammen med Joe Biden

Barack Obama spiller golf utenfor Det hvite hus sammen med Joe Biden.

Foto: The Official White House - Creative Commons, Flickr

SISTE NYTT

Siste nytt