Mindre kritisk for barna: – Nå lover FN å beskytte dem

Norske Tommy Rasmussen har skaffet mat og beskyttelse for de rundt 100 barnehjemsbarna i den krigsherjede byen Goma i Kongo.

Tommy Rasmussen og barnehjemsbarn.

Barnehjemsbarnet Ushindi er per nå i trygge hender hos Tommy Rasmussen.

Foto: New Chance

Det så ikke lyst ut forrige uke. De rundt 100 barna ved det norskeide barnehjemmet i Goma måtte gjemme seg og ligge musestille inne i senteret, for å ikke bli oppdaget av M23-militsen som var rett utenfor portene.

Om de hadde blitt oppdaget der inne, hadde mange av barna høyst sannsynlig blitt voldtatt og drept. M23-militsen er kjent for sine grusomheter. De siste dagene har vært ekstra kritiske ettersom de gikk tom for mat.

Tommy Rasmussen

Tommy Rasmussen føler et stort ansvar overfor barna i Goma. Forrige uke reiste han til Kongo for å hjelpe dem.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy/NRK

Tommy Rasmussen i New Chance, stiftelsen som opprettet barnehjemmet, orket ikke lenger å være tilskuer til den alvorlige situasjonen og reiste før helgen til Goma for å hjelpe barna.

Han har i løpet av kort tid klart å skaffe mat og FN-beskyttelse for barna.

FN lover å beskytte barna

– Vi har en løsning på de akutte problemene. FN-styrken har sagt ja til å gi beskyttelse til barnehjemmet. De lover en umiddelbar evakuering i tilfelle krigen bryter ut igjen, sier Tommy Rasmussen til NRK.no.

Rasmussen føler seg dermed trygg på å reise tilbake til Norge etter flere dager med møter og forhandlinger ved FNs hovedkvarter. FN-styrken befinner seg cirka en halv kilometer fra barnehjemmet. Senteret ligger ikke langt fra grensen til Rwanda.

– Blir det anspent så evakuerer FN barna til en base i Bukavu. De har mat nok for tre måneder til. Hadde jeg ikke vært trygg på at de har det bra, ville jeg ikke reist tilbake til Norge, sier Rasmussen.

– De sang og var glade

Etter at M23 invaderte Goma forrige uke ble barna totalt avskåret fra omverdenen. Alle hovedårer inn og ut av provinshovedstaden var sperret og flyktninger kom seg ikke unna. På et tidspunkt mistet Rasmussen troen på at FN ville komme barna til unnsetning, så han reiste til Kongo på eget initiativ i et håp om å få fortgang i prosessen.

På kongolesisk papir er Rasmussen far til 70 av barna på barnehjemmet. Rasmussen er tømrer av yrke, og var i Goma på jobb for å bygge barnehjem i 2009. Men da han skulle reise hjem igjen, visste han altfor godt hvor mye mer som trengtes der. Han kjøpte tomt til barnehjem for sparepengene sine og stiftet New Chance.

– Jeg har et sterkt bånd til mange av ungene. Jeg har fire unger selv her hjemme, men jeg har 80 unger der nede. Det er mitt ansvar å hjelpe dem, forteller Rasmussen.

M23 inntok Goma forrige torsdag, og har nå marsjert videre sørover mot Minova. De hevder at deres neste mål er hovedstaden Kinshasa. Rasmussen forteller at det er roligere i Goma nå fordi mange av rebellene har gitt opp kampen.

– Det er veldig godt at barna har det bedre nå. De eldste jentene levde i flere dager med frykten for å bli voldtatt og drept. Guttene har vært redde for å bli rekruttert som barnesoldater. Men i går sang de og var glade, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kongo

Barnehjemsbarna får mat etter flere dager med spareporsjoner.

Foto: New Chance

M23 avviser Kongo-regjeringens betingelse

Lørdag møtte president Joseph Kabila representanter for M23 i Kampala i Uganda og sa han var rede til å høre på opprørernes krav.

– Forhandlingene vil begynne etter at M23 har trukket seg tilbake fra Goma, sier regjeringstalsmann Lambert Mende.

Men representanter for M23 sier at de ikke har fått noen offisiell henvendelse fra den kongolesiske regjeringen i Kampala med krav om at de skal trekke seg ut av Goma. Landets regjering har fremmet et slikt krav og sagt at opprørshæren må være ute av byen innen midnatt idag lokal tid.

– Vi har, gjennom pressen, fått vite at det er gjort flere vedtak om vår organisasjon, skriver M23 ifølge AFP. Opprørerne sier de vil informere om hva de mener når de mottar en slik formell henvendelse.

Lederen for M23 Jean-Marie Runiga, sier han forgjeves har forsøkt å få tak i en kopi av resolusjonen som Kongo og nabolandene vedtok på et felles toppmøte lørdag.

Lørdag vedtok representanter fra Uganda, Kongo, Kenya og Tanzania at de krever at M23 trekker seg ut av Goma innen tirsdag. I vedtaket heter det at opprørerne må minst 20 kilometer ut av byen.

Goma, Kongo

SISTE NYTT

Siste nytt