Fyrverkeri-forbud under kinesisk nyttårsfeiring

444 kinesiske byer har innført forbud mot fyrverkeri på grunn av smog. Samtidig økte luftforurensingen kraftig i Beijing da Kina gikk inn i hanens år.

Økt luftforurensning i Beijing under nyttårsfeiringen.

Økt luftforurensning i Beijing under nyttårsfeiringen. Ved den amerikanske ambassaden ble det målt til 724 på luftkvalitetsindeksen lørdag, fra 30 dagen før.

CO₂ i atmosfæren
416,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,0°C
Les mer  om klima

Det nye året feires tradisjonelt med fyrverkeri, men i Beijing er det lagt begrensninger på dager og tidspunkter for oppskyting, med kraftige bøter for innbyggere som bryter reglene.

Styresmaktene i Kinas hovedstad oppfordret byens innbyggere til å bidra med å skape et bedre miljø.

– La oss på en entusiastisk måte ta oppgaven ved å ikke sette av fyrverkeri og kinaputter, og sørge for et Beijing med en blåere himmel, friskere luft og vakrere og tryggere miljø, skrev myndighetene i Beijing i en veiledning før nyttårsfeiringen ifølge BBC.

444 byer i Kina har innført forbud mot fyrverkeri, og ytterligere 764 andre har innført begrensninger.

En timelapsvideo som viser smogen i det den kommer inn over Beijing.

Forurensingen økte

Likevel ble det nye året i den kinesiske kalenderen innledet med svært høye luftforurensningsmålinger i hovedstaden. Luftkvalitetsindeksen (AQI) ved den amerikanske ambassaden i byen gikk opp fra en måling på 30 fredag ettermiddag til 724 natt til lørdag.

I desember nådde flere byer hele 999 på skalaen, som er 50 ganger mer enn det Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler som normalnivå.

AQI måler partikkelforurensningen i lufta i mikrogram per kubikkmeter. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler en maksgrense på 25, mens kinesiske myndigheter jobber ut fra 35 mikrogram.

CHINA-POLLUTION/

MASKE: En politimann bruker maske for å unngå og puste inn den forurensede luften. Bildet er fra tidligere i år.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Nyttårståke

Tåke eller smog var også et problem da vi skulle feire nytt år.

Da forklarte statsmeteorolog John Smits at tåka fester seg på kruttrøyken.

– Partiklene virker som kondensasjonskjerner. Hvis lufta er helt rein, så har ikke vanndråpene noe å feste seg på. I tillegg har du selve kruttrøyken. Men med litt vind ville alt dette blitt feid vekk.

Nyttårsaften Oslo

SMOG: John Smits kalte tåka som lå over deler av Oslo på nyttårsaften for smog, som også preger Beijing på den kinesiske nyttårsfeiringen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Les også: Her var det totalforbud mot fyrverkeri

SISTE NYTT

Siste nytt