Milton Hall (49) hadde lommekniv – politiet avfyrte 46 skudd

Åtte politimenn skjøt løs på hjemløse Milton Hall på en parkeringsplass i 2012. Forholdet ble henlagt. Nå spres den oppsiktsvekkende videoen.

Politiet skjøt løs på hjemløse og psykisk syke Milton Hall 46 ganger i 2012. Nå spres videopptaket av hendelsen.

SE OPPTAKET: Her avfyrer politiet 46 skudd mot Milton Hall, som døde like etterpå. Videopptaket kommer fra et dashbord-kamera i en politibil på stedet. Den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen (ACLU) har valgt å offentliggjøre videoen etter godkjenning fra Milton Halls familie. NRK har valgt å klippe bort deler av opptaket.

Milton Hall, en 49 år gammel afroamerikansk mann, var utstyrt med lommekniv da han for to år siden ble skutt og drept av Saginaw-politiet i delstaten Michigan.

Hall var hjemløs og psykisk syk.

Politiet avfyrte 46 skudd, 14 av skuddene traff ham og førte til hans død. Hendelsen ble fanget opp på video, tatt opp fra et dashbord-kamera i en politibil. Videoen har nå spredd seg på nettet.

Den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen American Civil Liberties Union (ACLU) var de første til å offentliggjøre klippet sammen med et intervju med Miltons mor, to år etter hendelsen.

Åtte politimenn omringet Milton

Foranledningen for episoden var et tips fra en innringer som var vitne til en høylydt diskusjon mellom den hjemløse mannen og en kunde ved kjøpesenteret.

Åtte politimenn responderte og omringet Milton på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret. Milton svarte med å heve lommekniven.

En politihund i bånd fra K-9-enheten i politiet bjeffet mot den hjemløse mannen og politimennene rettet pistolene sine mot Milton. Sekunder senere skjøt de mot Hall.

– Han hadde ingen anelse om at politiet kom til å gjøre dette mot ham, sier Miltons mor Jewell Hall.

– Han var ingen trussel, jeg mener, han hadde bare en lommekniv, sier hun.

Sterk video

Bildene viser politiet som løsner skudd etter skudd mot Milton. Når han til slutt kollapser med 14 kuler i kroppen, reagerer flere vitner og begynner å skrike.

«Hvorfor skjøt de ham så mange ganger?» sier ett av vitnene.

«De drepte ham», sier en kvinne med gråtkvalt stemme.

Håper på ny vurdering av saken

Da lokale myndigheter besluttet å ikke sende inn anklage mot politimennene, tok ACLU tak i Hall-familiens sak.

Ifølge myndighetene var det ikke tilstrekkelig bevis for at politibetjentene sto bak et forsettelig drap.

Familiens bistandsadvokater ba om å få se videoopptaket, og valgte denne uken å offentliggjøre det på ACLUs hjemmesider.

Ifølge New York Daily News skal ACLU levere videoen inn til Den amerikanske menneskerettihetskommisjonen i Washington, DC.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Jewell Hall, Milton Halls mor snakker om drapet på sønnen i intervjuet med ACLU.

Jewell Hall, Milton Halls mor snakker om drapet på sønnen i et intervju med ACLU.

To skutt og drept av politiet i uken

Tall fra FBI viser at det som skjedde med Milton Halls og den mye omtalte avdøde mannen Michael Brown, langt fra er unikt, ifølge en artikkel i USA Today.

I en sjuårsperiode frem til 2012 var det nesten to tilfeller i uken av at en hvit politimann tok livet av en svart person. Det går frem av statistikk over «justifiable homicides» - «forsvarlige drap» – viser tall fra FBI.

Tilfellene handler i stor grad om personer der politiet skyter etter selv å ha blitt truet.

Tallene til FBI er svært mangelfulle, ettersom bare 750 av totalt 17.000 politistyrker i USA sender inn rapporter til det føderale politiet.

SISTE NYTT

Siste nytt