NRK Meny
Normal

Milosevic-parti i koalisjon

Serbias sosialistparti har bestemt at de vil danne en koalisjonsregjering med den EU-vennlige alliansen.

Ivica Dacic og Dragan Markovic
Foto: DJORDJE KOJADINOVIC / REUTERS

– Hovedstyret har med et flertall av stemmene bestemt at de vil støtte dannelsen av en regjering med den Europa-vennlige alliansen, sier sosialistenes leder Ivica Dacic til det statlige nyhetsbyrået Tanjug.

Det gjenstår å komme til enighet om hvordan funksjoner og stillinger i regjeringen skal fordeles, men beslutningen signaliserer at det vil bli dannet en regjering som vil ønske å øke tempoet i Serbias medlemskapsforhandlinger med EU.

Milosevics parti

Det var alliansen til president Boris Tadic – Listen for et europeisk Serbia – som fikk størst oppslutning under valget på ny nasjonalforsamling i mai, men seieren var ikke stor nok til at listen kunne danne flertallsregjering. Dermed havnet sosialistene i en vippeposisjon.

I nesten en måned med forhandlinger forsøkte nasjonalistene å sikre seg sosialistenes støtte ved å fokusere på sine sammenfallende synspunkter i spørsmålet om Kosovo, og ved å minne dem om at sosialistpartiet ble etablert av nasjonalisten Slobodan Milosevic.

Men sosialistpartiet som hadde regjeringsmakten under krigene på Balkan på 1990-tallet, har i det siste forsøkt å vektlegge en mer venstreorientert politikk.

EU viktig

I helgen ga Serbias sosialistparti opp forsøket på å danne regjering sammen med de ytterliggående nasjonalistene og et konservativt parti. En av de viktigste årsakene til at forhandlingene brøt sammen, skal ha vært sosialistenes nei til å legge Serbias EU-søknad på is.

Sosialistene mener EU-medlemskap vil gi økonomisk utvikling, som igjen vil gi partiet mulighet til å innfri velferdsløftene de har gitt sine velgere.

– Jeg vet at denne beslutningen ikke kommer til å bli forstått av en del av våre velgere. Men dette er et stort comeback for sosialistene og en mulighet for en ny start, sier Dacic.

Den EU-vennlige alliansen har foreløpig ikke kommentert sosialistenes utspill, men har tidligere sagt at de vil gå inn i en koalisjonsregjering med sosialistene for å skape forsoning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt