Hopp til innhold

Spionfengslede amerikanere må sitte lenger i fengsel

De to amerikanerne som sitter fengslet i Iran, dømt for spionasje, får likevel ikke slippe fri i løpet av noen dager. Før de to kan løslates må det betales en kausjon på nærmere tre millioner kroner.

Bauer og Fattal.

Shane Bauer og Josh Fattal har hele tiden nektet for at de har gjort noe ulovlig.

Foto: STRINGER/IRAN / Reuters

Tirsdag ble det meldt at president Mahmoud Ahmadinejad i et intervju med NBC sa at de to amerikanerne Shane Bauer og Josh Fattal ville bli løslatt i løpet av to dager .

Onsdag kom kontrabeskjeden:

Ifølge en kilde i det iranske rettsvesenet kommer de to amerikanerne, som ble arrestert i juli 2009 og dømt for spionasje i forrige måned, til å sitte i fengsel «litt lenger».

– De to amerikanerne kommer til å måtte fengsel en stund til. Meldingene om deres snarlige løslatelse er feil, sier kilden ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Shane Bauer og Josh Fattal ble i august dømt til åtte års fengsel. Tirsdag sa Ahmadinejad at de to amerikanerne bil løslatt som en «humanitær gest».

Ahmadinejad reiser til New York senere denne måneden, i forbindelse med et FN-møte.

Iranian President Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sa tidligere denne uken at de to amerikanerne ville bli løslatt i løpet av noen dager.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

2,8 millioner kroner for løslatelse

Bauer og Fattal ble pågrepet sammen med en tredje amerikaner, Sarah Shourd, som ble løslatt mot en kausjon på 500.000 dollar (rundt 2,8 millioner norske kroner) i september 2009.

Grunnen til Shourds løslatelse skal ha vært problemer med helsen.

Tirsdag ble det meldt av flere medier at også Bauer og Fattal kan bli løslatt mot en kausjon på 500.000 amerikanske dollar, en sum satt av en iransk domstol.

Amerikanernes advokat, Masoud Shafiei, sier at retten vil begynne prosessen med å løslate Bauer og Fattal når kausjonen har blitt betalt.

– De har godtatt å sette kausjon for løslatelse. Summen er den samme som for Sarah, sier Safei, ifølge nettavisen Vosizneias.

Artikkelen fortsetter under bildet

Shane Bauer, Sarah Shourd, Josh Fattal

Bauer (t.v.) og Fattal, sammen med Sarah Shourd, som ble løslatt mot en kausjon på rundt 2,8 millioner kroner.

Foto: Press TV / Ap

Obama: – De tre er ikke spioner

Mange har reagert på rettsprosessen mot de to amerikanerne. Selve rettsaken ble holdt bak lukkede dører, og ingen av bevisene mot de to har blitt offentliggjort.

USAs president Barack Obama har sagt at de to amerikanerne, som var på fjelltur i Iran nær grensen til Irak da de ble pågrepet, ikke har noen tilknytning til amerikansk etteretning.

– Jeg vil gjøre det absolutt klart: Sarah, Shane og Josh har aldri jobbet for den amerikanske regjeringen, sa Obama i juli 2010.

Betalingen av løsepengene må skje gjennom en tredjepart, som følge av USAs økonomiske sanksjoner mot Iran.

I forbindelse med løslatelsen av Sarah Shourd ble denne prosessen håndtert via Oman.

Nekter for spionasje

De tre amerikanerne ble pågrepet i Iran, etter at de skal ha vært på fjelltur i Irak. De tre ble siktet for å ha krysset grensen ulovlig, i tillegg til spionasje.

Alle tre har hevder at de hverken har krysset grensen eller drevet med spionasje.

SISTE NYTT

Siste nytt