Millioner feiret «nye Tyrkia»

På en enorm scene i Istanbul mottok Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hyllesten både fra tilhengere og politiske motstandere. Selv generaler sverget sin lojalitet til «nye Tyrkia».

President Recep Tayyip Erdogan taler under demonstrasjonen i Istanbul til støtte for demokratiet

President Recep Tayyip Erdogan har blitt folkehelt etter at han stod imot kuppforsøket i juli. Nå slutter også politiske motstandere og militære opp om presidenten, som har blitt beskyldt for sin autoritære stil.

Foto: STR / Afp

Søndagens massedemonstrasjon i Istanbul markerer slutten på tre uker med pro-Erdogan demonstrasjoner etter at kuppforsøket kvelden den 15. juli ble slått ned.

Foran den enorme scenen på Yenikapiplassen hadde selv Erdogans politiske motstandere – som tidligere har beskyldt ham for å ville bli landets nye enehersker og for å undergrave den sekulære tyrkiske staten – tatt plass sammen med religiøse ledere og Tyrkias øverste generaler.

I et land hvor militæret i flere omganger har tatt makten fra de folkevalgte og hvor det siden 1923 har vært spenninger med å holde stat og religion adskilt, er dette et svært uvanlig syn på et politisk møte.

«Et nytt Tyrkia»

Ledere av det største opposisjonspartiet CHP og Erdogan-kritiker Kemal Kiliçdaroglu hadde først takket nei til å være til stede, men ombestemte seg.

– Det er et nytt Tyrkia etter 15. juli. Et Tyrkia med nye og åpne dører for politiske kompromisser, sa Kiliçdaroglu og oppfordret til samarbeid for å forsvare demokratiet.

Den tyrkiske opposisjonslederen Kemal Kilicdaroglu under demokratidemonstrasjonen i Istanbul

CHP-leder Kemal Kilicdaroglu mener Tyrkia står i kompromissets tegn etter kuppforsøket.

Foto: OZAN KOSE / Afp

Kiliçdaroglu understreket at politikk må holdes utenfor moskeene, rettssalene og kasernene – en advarsel både til dem som er mistenkt for å ha orkestrert og støttet kuppet, men også til regjeringsapparatet som nå driver utstrakt opprenskning i store deler av statsapparatet.

Militærsjefen takket sivile

Lederen for Tyrkias væpnede styrker, general Hulusi Akar, holdt en svært sjelden tale.

Tyrkias forsvarssjef Hulusi Akar på milliondemonstrasjonen i Istanbul

Tyrkias øverste general Hulusi Akar sa at alle hans menn er på tå hev for å forsvare det tyrkiske demokratiet.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Han takket sivile tyrkere for hjelpen med å slå tilbake mot de militære kuppmakerne.

På presidenten Erdogans oppfordring – gitt gjennom en mobiltelefon – gikk tusenvis ut i gatene i Istanbul og Ankara for å vise at de slo ring rundt det tyrkiske demokratiet, hvor politikere og ikke offiserer har makten. 273 mennesker, inkludert 34 av kuppmakere, mistet livet i tumultene og sammenstøtene som fulgte.

Hulusi Akar forsikret at de av hans militære undersåtter som deltok i kuppforsøket vil bli straffet på hardest mulig måte.

Tyrkias president Tayyip Erdogan og kona Emine Gulbaran under milliondemonstrasjonen i Istanbul

Tyrkias president Tayyip Erdogan og kona Emine Gulbaran ble mottatt til stor jubel fra forsamlingen.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Erdogan: Kan si ja til dødsstraff

Da presidenten selv kom på scenen levnet han ingen tvil om at han deler dette standpunktet.

Like før hadde statsminister Binali Yildrim sagt at de ansvarlige – både de som er tatt og ikke tatt – skal forfølges og straffes, men innenfor rettsstatens rammer. Men president Erdogan ser for seg at rettsstatens rammer kan utvides.

– De politiske partiene må lytte hvis folket ønsker dødsstraff, sa Recep Tayyip Erdogan til stor jubel fra folket foran ham.

– Det er det tyrkiske parlamentet som vil avgjøre dette, gitt at suvereniteten tilhører nasjonen. Men jeg erklærer på forhånd at jeg vil godkjenne et slikt vedtak hvis det legges fram av parlamentet, sa Erdogan.

Ikke alle tyrkere var like entusiastiske, verken til kveldens milliondemonstrasjonen eller alle de mindre som er holdt hver kveld de tre siste ukene.

– Jeg har ikke deltatt på noen demonstrasjoner, og kommer heller ikke til å delta på noen. Dette handler ikke om demokrati, selv om de påstår at det gjør det, sier Aysen, som bor i Istanbul, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Demonstrasjon i Istanbul til støtte for president Erdogan og demokratiet

På Yenikapiplassen i turistdistriktet Sultanahmet veivet tusenvis av røde og hvite tyrkiske flagg for å markere seieren over kuppmakerne. 15.000 polititjenestemenn var utkommandert for å passe på under demonstrasjonen.

Foto: BULENT KILIC / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt