Millionby har blitt spøkelsesby

Dronebilder av det som skal være den syriske storbyen Homs viser en fullstendig ødelagt by, nærmest uten tegn til liv.

Bildene er tatt av Russia Works, et selskap som har tette bånd til den russiske regjeringen og landets statlige fjernsyn.

De klare bildene i videoen viser de omfattende ødeleggelsene i det som skal være Homs, før borgerkrigen Syrias tredje største by med nærmere en million innbyggere.

Ruiner så langt øyet kan se i videoen gir inntrykk av en spøkelsesby i dag. Likevel klarer dronen å fange opp liv i det den filmer en hvit bil som kjører gjennom det som en gang kan ha vært et travelt kryss, og tre gutter som smilende går langs en vei omgitt av ruinene.

– Som Berlin etter andre verdenskrig

– Det er som Berlin etter andre verdenskrig, fortalte guvernøren i Homs-provinsen, Talal Barazi, til avisen Los Angeles Times som nylig besøkte byen.

– Vi må se realiteten i øynene. Noen hjem vil bli bygget opp, men de fleste må rives. Vi kan ikke bare se på disse ruinene og føle sorg og jamre oss over det som har skjedd.

Flesteparten av provinsens to millioner innbyggere har flyktet. Enten til andre deler av Syria eller utlandet.

NRK besøkte byen i fjor (artikkelen fortsetter under videoen):

NRK besøkte Homs, byen hvor opptøyene mot Assad-regimet startet. Store deler av byen er fullstendig ødelagt av borgerkrigen.

Publiserte kontroversiell video

Russia Works slapp i oktober også en dronevideo som av flere medier har blitt sett på som propaganda, skriver blant andre Huffington Post.

Den viser hvordan regjeringsstyrkene til Syrias president Bashar Al-Assad angriper opprørere i en forstad i den syriske hovedstaden Damaskus. Russland har lenge støttet Al-Assad og har også foretatt en rekke luftangrep i landet siden september i fjor.

«Hovedstad for revolusjonen»

Homs ble en periode kalt hovedstaden i revolusjonen mot Assad. Byen var en av de første stedene der opprørere tok til våpen i 2011.

Regjeringen har kontrollen i Homs, men gjenerobringen har kostet stort. Tusener av mennesker er drept, og store deler av byen er lagt i ruiner etter lang tid med bombardering.

En våpenhvile forhandlet frem av FN kom på plass i desember i fjor, og partene inngikk en avtale om at 2.000 opprørere og familiemedlemmer skulle få fritt leide fra området.

IS-angrep

Men byen plages fremdeles også av selvmordsangrep og terroraksjoner som terrorgruppen Den islamske stat (IS) har påtatt seg skylden for.

Russia Works opplyser ikke når bildene er tatt, men videoen ble lagt ut 24. januar. Selskapet som ble grunnlagt av Alexander Pushin spesialiserer seg å dronevideo, og har laget flere opptak fra Syria.

Borgerkrig i landet har kostet over 250.000 mennesker livet, ifølge tall fra FN. Over 4 millioner mennesker har flyktet fra landet, og enda flere er på flukt inne i Syria.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt