NRK Meny
Normal

Christiania blomstrer som aldri før - selger hasj for én milliard

Åtte år etter at danske politi ryddet hasjsalget i Christiania, er salget av hasj i «fristaden» minst like stort som før.

Fristaden Christiania

Hasjselgerne i Christiania rev selv noen av salgsbodene sine i det såkalte «Pusherstreet» etter en politiaksjon i 2004. Nå er hasjsalget i bydelen større en noen gang.

Foto: Carl Redhead / Scanpix / SCANPIX

I 2004 kjørte dansk politi bulldosere gjennom Pusherstreet i Christiania der hasjsalget foregikk åpenlyst.

I flere år etterpå patruljerte politiet ofte og med mange tjenestemenn i bydelen for å stoppe hasjsalget.

Likevel mener politiet at det nå selges like mye hasj i Christiania som det gjorde før aksjonene startet i 2004.

– Hasj-handelen foregår i dag like åpenlyst som i 2004 og er på samme nivå. Vi tror det selges hasj for opp mot én milliard kroner årlig, sier visepolitiinspektør og sjef for København-politiets avdeling for organisert kriminalitet, Lau Thygesen, til Berlingske.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hasj-selgere streiker i Christiania

Hasj-salget i Christiania har en lang og broket historie. Her streiker hasjselgere i 1994.

Foto: Nyhetsspiller

Store beslag

Politiet bygger anslaget om et årlig salg for én milliard danske kroner blant annet på avsløringer om forsøk på å smugle hasj inn i Danmark.

I en stor sak som politiet begynte å rulle opp i oktober i fjor er to bakmenn siktet for å ha smuglet inn 12,4 tonn hasj fra Spania.

I den samme saken tok politiet i fjor beslag i 907 kilo hasj som var forsøkt smuglet til Danmark med båt fra Portugal, skriver BT.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Christiania-demonstrasjon

Helt siden fristaden ble opprettet i 1971 har det vært strid rundt Christiania. Her går flere tusen mennesker i tog i august i 2003 for å støtte fristaden Christiania i København.

Foto: Scanpix

Dominert av Hells Angels

En forskjell fra før aksjonene i 2004 er at hasjsalget i Christiania nå er kontrollert av motorsykkelbanden Hells Angels.

– Når det blir omsatt for opp mot én milliard kroner årlig, er det ingen tvil om at HA har et økonomisk incitament om å holde seg fast i området, sier Lau Thygesen i København-politiet.

Sjefen for København-politiets avdeling for organisert kriminalitet tror at Christiania er svært viktig for Hells Angels.

– Vi har et klart inntrykk av at HA finansierer en stor del sin virksomhet gjennom hasj-handelen på Pusher Street, sier Lau Thygesen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Brennende barikade

En rekke av politiaksjonene i Christiania har endt med gatekamper. Her fra 14. mai 2007 da det brøt ut kamper etter at myndighetene rev et hus i byen.

Foto: JENS DRESLING JENS / AP

Truer Christianias fremtid

Innbyggerne i Christiania får nå, etter mange års forhandlinger, lov til å kjøpe området, men København-politiet mener at Hells Angels kontroll over Christiania truer «fristadens» fremtid.

Den danske nasjonalforsamlingen, Folketinget, skal torsdag på en studietur for å se på «kriminalitets- og sikkerhetsnivået i Christiania og nærområdet».

Allerede før studieturen sier den danske justisministeren, Morten Bødskov, at situasjonen er uakseptabel.

– Det er ingen tvil om at det er alvorlige problemer med hasj-handel og organisert kriminalitet i Christiania. Derfor har politiet et særlig fokus på bakmennene, som er Hells Angels og tilknyttede bander, sier justisministeren Morten Bødskov.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt