NRK Meny
Normal

Greenpeace-aktivister fengslet i to måneder

En russisk domstol har bestemt at seks av miljøaktivistene fra Greenpeace-skipet Arctic Sunrise skal fengsles videre i to måneder.

Roman Dolgov arrestert i Murmansk

Roman Dolgov og de 29 andre Greenpeace-aktivistene er fengslet i ytterligere to måneder.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

En fotograf som jobber for miljøorganisasjonen var førstemann som fikk beskjed om fengslingsavgjørelsen fra domstolen i Murmansk.

Greenpeace Internationals talsmann, Dima Litvinov, fra Sverige fikk inntil videre tre dagers varetekt og det vil være et nytt rettsmøte mandag.

Utenlandske-aktivister

Det er 26 utenlandske aktivister, blant annet fra Sverige, Finland og Danmark, blant de til samme 30 som ble pågrepet tidligere i uken.

I dagens rettshøring har retten besluttet at alle som hittil har blitt framstilt blir satt i varetekt i to måneder, mens etterforskning pågår i påvente av endelig tiltale og eventuell rettssak.

Greenpeace-aktivistene forsøkte å gå over på en russisk borerigg i havet sør for Novaja Semlja for å protestere mot olje- og gassletingen. Organisasjonen mener petroleumsvirksomheten representerer en stor fare for miljøet i Arktis.

Grovt overgrep

Tidligere denne uken hevdet russiske etterforskere at de er siktet for piratvirksomhet. Noe som har en strafferamme på 15 år i Russland.

Noe president Vladimir Putin senere avviste sa han onsdag hevdet «fullstendig klart at de ikke er sjørøvere. Men formelt prøvde de å overta plattformen. Det er klart at de brøt folkeretten».

– Dette er et nok et grovt overgrep mot ytringsfriheten i Putins Russland, og viser at det har gått betydelig prestisje i saken etter Kystvaktens ulovlige bording av Greenpeace-skipet i internasjonalt farvann torsdag ettermiddag, sier Truls Gulowsen i Greenpeace.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt