Hopp til innhold

«Brasils grønne samvittighet» kan ta makten i Brasil

RIO DE JANEIRO (NRK): For halvannen uke siden omkom Brasils presidentkandidat Marina Silvas politiske kampfelle. Nå kan den tidligere miljøministeren bli Brasils neste president.

Marina Silva

Marina Silva har nå passert den konservative utfordreren til presidentvalget på meningsmålingene og ligger an til å slå ut president Dilma Rousseff også.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Det går en nemesis gjennom livet.

I 2008 forlot miljøminister Marina Silva den brasilianske regjeringen i protest. Hun mente at miljøinteressene var kommet i skyggen av ønsket om økonomisk vekst. Hennes fremste motstander var stabssjef Dilma Rousseff, som to år etter ble valgt som Brasils president.

Marina Silva og Dilma Rousseff

Marina Silva og Dilma Rousseff hadde et dårlig forhold til hverandre som regjeringskolleger. Nå møtes de igjen i kampen om presidentembetet.

Foto: Eraldo Peres / Ap

Nå seiler Marina Silva opp som den trolig sterkeste utfordreren når Dilma Rousseff søker gjenvalg til høsten.

Analfabet til hun var 16

Marina Silva var ett av tolv barn i en lutfattig familie i delstaten Acre helt vest i Brasil.

Hennes far var gummitapper, og familien hadde ikke råd til å gi henne skolegang. Hun var derfor analfabet helt til hun fylte 16 år.

Da ble Marina rammet av hepatitt, og ble sendt til Rio Branco, hovedstaden i Acre, for behandling. Det reddet både hennes liv og hennes fremtid.

Hun fikk jobb som hushjelp, lærte å lese og skrive, fikk offentlig skoleplass og begynte å studere historie.

Talent og vilje

Marina Silva viste raskt et formidabelt talent og en enorm arbeidsvilje.

I 1994, i en alder av 36 år, ble hun Brasils yngste senator noensinne. I 2003 ble hun miljøvernminister i Lula da Silvas første regjering, og hun ble etter hvert landets mest profilerte miljøpolitiker.

I hennes ministertid ble avskogingen i Amazonas redusert med mer enn 60 prosent. Hun mottok en rekke utmerkelser, blant dem Sofie-prisen, for sin innsats.

I 2010 var hun presidentkandidat for partiet «De Grønne», og fikk rundt 20 millioner stemmer.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Protest mot brasilianske myndigheter før fotball-VM

Hundretusener av mennesker har demonstrert i gatene i Brasil det siste drøye året. Svært mange av dem ønsker en ny type politiker som Marina Silva.

Foto: Andre Penner / Ap

Null snikksnakk

Jeg husker godt intervjuet jeg gjorde med Marina Silva for noen år siden. Hun er en liten, intens kvinne med et skapt blikk. Hun bruker ingen tid på snikksnakk og formaliteter.

«Hva vil du spørre om?», sier hun utålmodig. Svarene er korte og konsise. Hun virker engasjert, og har alle tall og fakta i hodet. Rådgiverne står bare rundt og nikker.

Marina Silva er en annerledes politiker. Det er hennes styrke, men kan også være hennes svakhet.

Hun oppfyller mange brasilianeres drøm om en politiker som kan stake ut en ny kurs, i et land der det politiske miljøet er gjennomsyret av egeninteresser og korrupsjon.

Marina Silva

Marina Silva var analfabet til hun var 16, og Brasils yngste senator da hun var 36.

Foto: EVARISTO SA / Afp
Maria Santos

– Jeg kan ikke forestille meg Marina Silva som Brasils president, sier frisøren Maria Santos.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Men hun er også en politiker som splitter og som støter fra seg mange velgere.

Marina president?

– Jeg kan ikke forestille meg Marina Silva som Brasils president, sier den 40 år gamle Maria Santos.

Hun arbeider som frisør i Rio de Janeiro, men er opprinnelig fra det nordøstlige Brasil.

– Marina har levd et liv som vekker stor beundring og sympati. Men det er mange brasilianere som har utrolige livshistorier – uten at de dermed bør bli president.

– Jeg synes hun er for spesiell og til tider for ekstrem. Hun er lite diplomatisk, og jeg synes ikke hun passer som leder for et stort land som Brasil, sier hun.

– Men hva synes du om politikken hennes?

– Jeg liker godt hennes sosiale ideer, at alle mennesker i dette landet må få like muligheter til utdanning og karriere. Det er jo langt fra tilfelle i dag. Men i verdispørsmål, for eksempel i synet på abort, synes jeg hun er håpløst konservativ, sier 40-åringen.

Tragisk ulykke

Frem til onsdag for halvannen uke siden var Marina Silva visepresidentkandidat for PSB, som er et moderat sosialistparti. Men denne dagen omkom partiets presidentkandidat, den 49 år gamle Eduardo Campos i en flyulykke, og det ble snart klart at Marina Silva ville overta hans plass.

Dermed oppsto en helt ny situasjon i valgkampen foran presidentvalget den 5. oktober.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kisten med Eduardo Campos
Foto: PAULO WHITAKER / Reuters

Og den første meningsmålingen etter ulykken sendte sjokkbølger gjennom det politiske Brasil.

Målingen, som ble utført av instituttet Datafolha, viste nemlig at Marina Silva ligger an til å overta som president etter valget, med 47 prosent av stemmene mot 43 prosent for den sittende presidenten Dilma Rousseff i annen og avgjørende valgomgang.

«Kriger fra Amazonas»

Meningsmålingen, som ble offentliggjort sist tirsdag, har fått stor oppmerksomhet i ledende internasjonale medier, og Marina Silva omtales som «Brasils grønne samvittighet», og «Krigeren fra Amazonas».

Men de fleste eksperter advarer mot å legge for stor vekt på denne ene målingen. Mange ser de oppsiktsvekkende tallene som en stemningsbølge, et uttrykk for medfølelse med den avdøde Eduardo Campos.

Det blir derfor ingen overraskelse om de neste ukene bringer tilbakeslag for Marina Silva.

Og det er åpenbart mange ubesvarte spørsmål rundt hennes valgprogram, ikke minst gjelder dette den økonomiske politikken, som trolig blir det avgjørende spørsmålet i valgkampen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Valgkampen preger bybildet i Rio de Janeiro.

Valgkampen preger bybildet i Rio de Janeiro. Her fra Copacabana, med den berømte Sukkertoppen i bakgrunnen.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Mange kokker

– Jeg vil stemme på Marina Silva, men min egentlige kandidat var Eduardo Campos.

Det sier den 55 år gamle Miguel Lockermann, som jeg møter i bydelen Copacabana.

– Det blir spennende å se hvilken kurs Marina velger i valgkampen, men jeg oppfatter henne som seriøs og ærlig. Det siste er langt fra noen selvfølge i brasiliansk politikk. Og hun har gode prosjekter, både i miljøpolitikken og i sosialpolitikken.

Miguel Lockermann

– Marina er seriøs og ærlig, og det siste er langt fra noen selvfølge for en politiker i Brasil, sier velgeren Miguel Lockermann.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Men hun må jo ha støtte fra velgerne på høyresiden hvis det skal bli et maktskifte, og det får hun ikke gratis, sier han.

Lei av Dilma

Den 55 år gamle bankfunksjonæren har tidligere stemt på regjeringspartiet PT, og mener den tidligere presidenten Lula da Silva har gjort en stor innsats for Brasil.

– Men jeg er skuffet over Dilma Rousseff, sier han.

– Det blir for mye statlig innblanding og byråkrati, og for lite produktivitet og kreativitet. Og regjeringen har ikke kontroll over inflasjonen.

– Dessuten betaler vi altfor mye skatt for de elendige offentlige tjenestene vi blir tilbudt. Utdanning, helse og transport er jo en skandale her i Brasil, sier den tidligere PT-velgeren.

SISTE NYTT

Siste nytt