Hopp til innhold

Amnesty: Militsgrupper kidnapper, torturerer og dreper i Libya

Etter en måned i Libya kan Amnesty Internationals spesialetterforsker Diana Eltahaway fortelle om grusomme hendelser og en befolkning som lever i frykt.

Etter en måned i Libya kan Amnesty Internationals spesialetterforsker, Diana Eltahaway fortelle om grusomme hendelser og en befolkning som lever i frykt.

Diana Eltahaway har vært en måned i Libya og kan rapportere om massive brudd på menneskerettighetene i landet.

– Mange vi snakket med, turte ikke å fortelle åpent hvordan de egentlig følte det, men på tomannshånd avslørte de at livet etter Gaddafis fall ikke har blitt så veldig mye bedre, sier Eltahaway til NRK.no

Hun kom rett fra Libya til Oslo med sin rapport om tingenes tilstand i den tidligere diktatorstaten. Og hun kan fortelle om et liv som ikke har gått tilbake til normalen.

Stridsvogner i garasjen

Libya

Mange libyere tok til gatene og viste hva de mente om drapet på USAs ambassadør til landet.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

– Militsgruppene styrer mye av det som skjer i Libya i dag. De kontrollerer enkelte fengsler, grenseoverganger og vakthold rundt statlige bygninger. De er bedre utstyrt og har flere folk under våpen enn de myndighetskontrollerte styrkene, sier Eltahaway, som kan fortelle om privatpersoner med våpen til en hel liten hær i garasjen.

– De er ikke snakk om enkle maskingevær, men svære stridsvogner og antiluftskyts som militsgruppene har gjemt unna, og som de bruker både mot privatpersoner og myndighetene.

I dag blir trolig rundt 7000 mennesker holdt fanget uten dom av ulike militsgrupper i Libya. Mange av fangene er anklaget for å ha vært Gaddafi-sympatisører, og mange har blitt torturert, mishandlet og drept.

Bortført av mann i Mikke Mus-T-skjorte

– Jeg snakket med en kvinne, som fortalte meg at midt på natten nå i august hoppet en gruppe bevæpnede menn over gjerdet i deres hjem i Tripoli og arresterte den 63 år gamle mannen hennes. Han hadde ikke jobbet for myndighetene på mange år, men ble anklaget for å være en Gaddafi-sympatisør, forteller Eltahaway, og fortsetter:

– Hun ante ikke hvem de var eller hvorfor de arresterte ham. Noe hadde på seg militæruniformer, andre var i sivil. En av dem hadde til og med en Mikke Mus-T-skjorte og en svær pistol. Hun har ikke sett mannen sin siden, og aner ikke hvor han er.

Eltahaway, som opprinnelig er fra Egypt, jobber ut fra London og har Nord-Afrika som sitt spesialfelt. Det siste året har det blitt mange turer sør for Middelhavet.

– Jeg ser veldig mange likhetstrekk med det som skjer i dag og det som skjedde under Gaddafi-regimet, sier hun.

– For eksempel benyttet den tidligere diktatoren mange sivilkledde agenter som arresterte opposisjonelle midt på natten, uten arrestordre og uten å fortelle familien hvor de ble ført. Dette er metoder mange militsgrupper også benytter seg av i dag.

Tatt loven i egne hender

Da Tripoli falt for litt over et år siden, fløt Libya over av våpen. Enorme våpenlagre ble tømt og fordelt på et blunk. Dagens folkevalgte myndigheter har en stor utfordring i å ansvarliggjøre de mennene som har tatt loven i egne hender.

Libya

Da militsgrupper inntok det amerikanske konsulatet i Benghazi og drepte ambassadøren i landet, fikk mange øynene opp for problemene i landet.

Foto: Scanpix

– Myndighetene må begynne å fordømme og ta avstand fra mange av de handlingene militsgruppene står bak. Mye av problemet ligger i at disse gruppene blir sett på som krigshelter og de som styrtet Gaddafi. Men nå bruker de mye av sin makt til å torturere og kidnappe sivile, forteller Amnesty-etterforskeren.

– Det er derfor viktig at myndighetene viser at de som torturerer og bortfører, må bli stilt til ansvar for sine handlinger og straffes for sine ugjerninger. For myndigheten må vise at det som skjedde under Gaddafi ikke tolereres i det nye Libya, understreker hun.

Mange av dem Eltahaway har møtt på sine seks turer til Libya det siste halvannet året, føler en stor grad av hjelpeløshet og fortvilelse over at de ikke har noen å henvende seg til.

– Militsgruppene har tatt loven i egne hender, og mange av dem jeg møter er ikke veldig fornøyd med situasjonen i landet. Det var ikke dette de kjempet for under revolusjonen i fjor. Snarere det motsatte, sier hun.

– Men til tross for den enorme tragedien drapet på den amerikanske ambassadøren i Benghazi var, så ble det også en kraftig vekker og påminnelse for myndighetene på hvor sterke militsgruppene er, og hva de er i stand til. Så kanskje kommer det noe godt ut av de grufulle handlingene, håper hun.

Nye unntakslover

Og hennes bønner kan ha blitt hørt. Nå jobber Libyas nasjonalforsamling med et utkast til unntakslover som skal gi myndighetene anledning til å ta kontroll over sikkerhetsvakuumet.

Blant annet skal nasjonalforsamlingen få fullmakt til å iverksette nødtiltak ut fra gitte omstendigheter, uten at det er spesifisert hvilke tiltak det er snakk om.

Presidenten i Libyas nasjonalforsamling Mohammed Magarief kunngjør at militser og væpnede grupper s

Presidenten i Libyas nasjonalforsamling Mohammed Magarief kunngjorde denne uken at de vil bekjemp de væpnede gruppene i landet.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Lovene utarbeides samtidig som den libyske hæren har begynt å aksjonere mot militsgrupper som ikke har rettet seg etter en 48 timers tidsfrist. De fikk i helgen beskjed om å forlate offentlige bygninger og anlegg, eller bli fjernet med makt.

Nasjonalforsamlingen har også vedtatt at alle militsgrupper skal oppløses.

SISTE NYTT

Siste nytt