Misfornøyd milits angrep overgangsregjeringen

Regjeringskontorene til Libyas midlertidige statsminister Abdel Rahim al-Kib ble angrepet av en væpnet militsgruppe i ettermiddag. Militsen krever betaling for utført oppdrag.

To vakter skal ha blitt drept, og flere andre ble såret. Angriperne er tidligere opprørere som krever betaling de skal ha blitt lovet for å ha vært med på å nedkjempet diktatoren Muammar al-Gaddafi.

Forsvarsministeren forhandler

En talsmann for regjeringen, Nasser al-Manaa, fortalte journalistene som kom til stedet at forsvarsminister Osama Juili forhandlet med angriperne, som var kommet til Tripoli for å protestere mot manglende betaling.

Mange menn i pickuper med antiluftskyts på planet omringet bygningen. Det ble hørt tung skuddveksling, melder beboere i området.

De fleste som befant seg i bygningen da skytingen begynte, kom seg ut og i sikkerhet. Blant dem er finansministeren og visestatsministeren.

I april stanset myndighetene i Libya utbetalingen av bonuser til opprørsstyrkene som kjempet mot Gaddafis regime i fjor. Årsaken var ifølge regjeringen utbredt juks med utbetalingene.

Fortsatt under våpen

Stansen i betalingene førte også til et liknende, men mindre angrep i april. Den gangen sa regjeringstalsmenn at det dreide seg om skremselstaktikk.

Analytikere og menneskerettighetsgrupper har jevnlig advart den midlertidige regjeringen om at de må avvæpne de ulike militsgruppene, som utgjør en av de største utfordringene i Libyas overgang til demokrati.

Etter april-angrepet ble vaktholdet ved regjeringsbygningen forsterket. Væpnede vakter kan ses over hele bygningskomplekset, som også inneholder kontoret til statsminister Abdel Rahim al-Kib.

Rettsoppgjør i gang

Kibs overgangsregjering har fått mye kritikk i løpet av de siste ukene for sin vegring mot å ta tøffe avgjørelser og for ikke å avvæpne militsgruppene.

For to dager siden opplyste landets valgkommisjon at 330.000 av Libyas innbyggere hadde til nå registrert seg for å stemme i valget. En nasjonalforsamling som skal utarbeide landets nye grunnlov, skal velges i juni.

I Zawiyah, 45 kilometer utenfor hovedstaden Tripoli, startet i dag den første sivile rettssaken etter at Gaddafis regime ble kastet i fjor.

Fem menn er tiltalt for å planlegge terrorist-aktiviteter. Noen av dem har tilstått å ha kjempet med Gaddafis styrker under borgerkrigen i fjor.

Rettsbygningen i Zawiyah, Libya

I disse rettslokalene i Zawiyah utenfor Tripoli startet rettssaken mot fem menn som har slåss med Gaddafi i dag.

Foto: ISMAIL ZITOUNY / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt