NRK Meny
Normal

- Det er lik overalt

Den pakistanske hæren sier den har reddet ut 27 kvinner som var tatt til fange i Den røde moské i Islamabad. 30 barn skal også ha kommet seg ut.

Pakistan
Foto: ASIF HASSAN / AFP

Pakistanske soldater stormet i dag tidlig moskeen i Islamabad for å fjerne de militante opprørerne som har forskanset seg der.

Minst 50 opprørere og åtte pakistanske soldater er drept, ifølge hæren.

Opprørerne slo tilbake og skjøt mot soldatene fra minareten i moskeen.

HØR: Har ikke kontroll

- Vilkårlige drap

- De i moskeen blir angrepet kraftig, og det skytes i stor grad. Dette er vilkårlige drap. Det ligger lik overalt, sier et øyevitne, ifølge Sky News.

Lederen for opprørerne i moskeen, mulla Abdul Rashid Ghazi, forskanser seg i kjelleren sammen med kvinner og barn, sier en militær talsmann.

Han sier at regjeringsstyrkene nå har tatt kontroll over 75 prosent av moskeen.

- Vi har flere ganger forsikret Ghazi om at vi ikke vil skade ham, dersom han overgir seg.

Talsmannen opplyser at det er mange bevæpnede menn sammen med dem i kjelleren. Han mener at barna og kvinnene blir holdt som menneskeskjold.

Barn rømte ut

Pakistan

En såret mann blir tatt hånd om på sykehuset i Islamabad.

Foto: Ghazanfar Zeidi / AP

Kraftige eksplosjoner og skuddvekslinger kunne høres fra området da aksjonen mot moskeen startet ca klokken 4 lokal tid. Rundt en halv time etter at den omfattende militæroperasjonen startet kom det meldinger om at 20 barn hadde klart å rømme ut av moskeen.

Det meldes om at totalt 30 barn skal ha kommet seg ut etter aksjonen.

Rundt 50 militante har overgitt seg etter at de ble gitt en siste sjanse til dette, opplyser en talsmann for militæret, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Regjeringen ga ordre om å storme moskeen etter en natt med mislykkede forhandlinger, fordi moskeens leder, Abdul Rashid Ghazi, nektet å slippe fri kvinnene og barna.

- Vi har gjort alt vi kan. Vi er dypt skuffet, sier informasjonsminister Mohammed Ali Durani.

LES BAKGRUNN:  Imamens fortapte sønn i Den røde moské

Forskanset seg

Soldatene angrep fra nord og vest og fikk raskt kontroll over taket på moskeen. Det skal ha vært skyting i moskeens skole og bibliotek, der et ukjent antall av kvinner og barn oppholdt seg i en gissellignende situasjon.

Pakistans regjering skal ha vært villig til å gi amnesti til Ghazi, men var ikke villig til å gi noen garantier til to eller tre ekstremister. Disse mennene har lenge stått på Pakistans ettersøkt-liste. Siden Pakistans soldater allerede hadde mistet livet i den ukelange konflikten, var dette et krav president Pervez Musharraf ikke kunne innfri.

 

Pakistan

Pårørende kan ikke annet enn å vente utenfor moskeen.

Foto: K.M.Chaudary / AP

Ghazis skjebne er foreløpig uklar. Etter at kampene startet, ringte han selv til en privat TV-kanal og hevdet at hans mor var blitt såret i skuddvekslingene. - De bruker full makt. Dette er naken aggresjon. Min martyrdom er sikret nå, sa Ghazi til Geo TV.

FNs generalsekretær bekymret

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon oppfordrer i dag partene til å komme frem til en fredelig løsning på konflikten

- Jeg er veldig bekymret for situasjonen i Pakistan og håper oppriktig at partene kan løse konflikten ved dialog og fredelige midler, sa Ban Ki-Moon på en pressekonferanse i Brüssel i dag.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt