Hopp til innhold

Militærrådet dropper streikeforbud

Det egyptiske militærrådet ber folk stanse streikene og protestdemonstrasjonene som i dag har pågått i flere av de store byene. Men det varslede streikeforbudet kom ikke.

Streik i Egypt

Militæret i Egypt vil ikke gripe inn mot alle som streiker og protesterer i Egypt.

Foto: Gro Holm / NRK

Gro Holm, Egypt
Foto: NRK

De var sinte, bussjåførene og jernbanearbeiderene jeg møtte utenfor fjernsynshuset her i Kairo i formiddag.

Flere av dem viste meg lønnsslippen, fortvilet over at jeg ikke kunne lese de arabiske tallene og dermed få dokumentert hvor lite de tjener i måneden.

Streikende egyptiske arbeidere

De egyptiske arbeiderne forsøkte å forklare NRK hvor dårlig de tjener.

Foto: Gro Holm / NRK

Men ved hjelp av en bussjåfør med et absolutt minimum av engelskkunnskaper, men mye god vilje, fikk jeg vite at de tjener fra 200 til maksimum 600 egyptiske pund i måneden, det vil si omtrent det samme i kroner.

Nå er tiden kommet til å ta det store spranget, mener transportarbeiderne. Kravet fra dem jeg møtte lå på rundt 60 prosents lønnsøkning. Jeg vet ikke hvor representative de var, men de er et symbol på de enormt høye forventningene folk har til at Egypt skal bli et bedre sted å leve.

Sosial revolusjon

Tidligere på morgen demonstrerte ansatte i en av storbankene i Kairo, Aleksandria Bank. For andre dag på rad gikk også politiet ut i gatene med krav om høyere lønn.

En del av dem krever også at den tidligere sjefen deres, eks-innenriksminister Haib Al-Adly, må henrettes offentlig. I utkanten av Kairo demonstrerte sykehusansatte, og også i andre byer bobler det opp stadig nye grupper som krever bedre lønn og arbeidsvilkår.

Det kan være starten på en mer omfattende sosial revolusjon vi ser, en revolusjon som rir på den bølgen av mot og framtidstro som den politiske revolusjonen på Tahrir-plassen skapte.

Militærrådets svar

I kommunike nr. 5 fra i dag slår Militærrådet fast at streikene fører til «negative resultater» og at de «skader landets sikkerhet og produksjon».

Derfor oppfordres fagforeninger, profesjonssammenslutninger og landets borgere til å «spille sine roller fullt ut», med andre ord, ta ansvar og slutte å streike.

På forhånd hadde det lekket ut at Militærrådet vurderte møte- og streikeforbud. Sannsynligvis har de ikke våget.

Dersom Militærrådet nå vedtar noe som folk ikke vil respektere, må det i neste omgang vurdere om hæren og politiet skal settes inn for å slå ned protestene.

Det vil i så fall ødelegge den tilliten de aller fleste av demonstrantene her i Kairo har til hæren.

Møte med opposisjonen

I går møtte to av heltene fra Tahrir-plassen Militærrådet.

Markedssjefen i Google, Wael Ghonim, og den kjente bloggeren Amr Salama fikk vite at et nytt grunnlovsutkast vil være klart i løpet av 10 dager, og i løpet av to måneder blir en ny grunnlov lagt ut til folkeavstemming.

Møtet er viktig av to grunner. Militærrådet etterkommer kravet om å komme med tidsplan for en av de viktigste reformene. Dessuten er det verdt å merke seg at det er nettopp Facebook-aktivistene som inviteres til konsultasjoner, ikke representanter for Det muslimske brorskap eller andre fra den "gamle" opposisjonen.

Den militære eliten har erfart hvilken kraft som ligger i mobilisering på Facebook og Twitter. Det er nok kommunikasjonsteknologi de selv har liten personlig erfaring med. Men instinktivt gjør de klokt i å bli bedre kjent med alt og alle som kan utfordre deres egen makt og posisjon i samfunnet.

Denne revolusjonen er ikke over, det er ennå mye mer makt i folkets tastaturer.

SISTE NYTT

Siste nytt